Echipele de salvatori au reluat ieri dimineata operatiunile de cautare a celor doi mineri blocati la 60 de metri in adancurile minei din Baia Noua. Incercarile de marti de a-i gasi au esuat de trei ori, din cauza pamantului care se surpa in zona in care lucrau cei doi mineri, Zdravco Ianculovici si Liviu Tomoioaga

O comisia, compusa din specialisti de la cinci directii generale din MEC, va verifica respectarea legislatiei in vigoare pentru industria miniera, derularea programelor de restructurari, investitii si modernizari, precum si aplicarea masurilor economico-administrative specifice mineritului.

Specialistii spun ca sansele ca cei doi mineri sa mai fie gasiti in viata sunt aproape nule. Operatiunile de cautare au fost ingreunate atat din cauza surparilor de teren, cat si de faptul ca alimentarea cu energie electrica si comunicatiile erau intrerupte.
Liftul in care se aflau cei doi mineri la momentul producerii accidentului a coborat tot mai jos in galerie, din cauza presiunii exercitate de pamantului de deasupra. "De la 20 la 90 de metri e plin de material. In primele estimari, s-a crezut ca se gaseste colivia la 60 de m, acolo unde lucrau initial oamenii. Masurandu-se pe traseu cu cablul desfasurat si datorita presiunii foarte mari, se pare ca colivia se gaseste la 85-90 de m", a declarat pentru Antena 3 suprefectul de Mehedinti, Constantin Saceanu.

Operatiunile de cautare sunt foarte periculoase, deoarece exista riscul ca in orice moment sa se produca o noua surpare de teren. Sperantele rudelor celor doi mineri de a-i gasi in viata sunt tot mai mici. Oricum, pentru a putea continua operatiunile, salvatorii trebuie sa scoata apa care a intrat in galerii. Actiunea a fost ingreunata si de faptul ca alimentarea cu energie electrica si comunicatiile sunt intrerupte.

Ministrul Seres, la mina Baia Noua

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, s-a aflat ieri la Baia Noua pentru a se asigura ca echipele de interventie continua sapaturile dupa cei doi si ca investigatiile in cazul accidentului nu stau pe loc. Ministrul a dispus constituirea de urgenta a unei comisii de ancheta care sa investigheze cauzele accidentelor produse la exploatarile miniere Baia Noua si Lupeni.

Totodata el va evalua modul in care se desfasoara operatiunile de salvare a celor doi mineri blocati, de luni dupa-amiaza, in subteran, la cota 60. Ministrul va analiza posibilitatea mentinerii in exploatare a acestei mine dar si continuarea retehnologizarii acestui sector de importanta majora pentru economia judetului Mehedinti si pentru o buna parte dintre locuitorii localitatilor din Clisura Dunarii. In urma prabusirilor de steril si a inundarii galeriilor de la mina Baia Noua, se pune serios problema duratei de redeschidere a acesteia.

Seres a spus ca media salariului in mina de la Baia Noua este in jur de 8 milioane iar salariul mediu este mai redus decat in alte exploatari deoarece minele din Romania functioneaza ca si societati comerciale care realizeaza venituri si au cheltuieli.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.