Un control la farmaciile din Timisoara, oras unde consumul de medicamente gratuite si compensate e peste media nationala, a descoperit o retea care fura banii Casei de Asigurari cu "reteta". Medicamente foarte scumpe pentru controlul dementei senile erau prescrise unor persoane moarte de luni de zile. Retetele erau ridicate din farmacie de autorii jafului, ramasi neidentificati, si apoi revandute.

Exista si posibilitatea ca numai retetele sa fi circulat intre spital si Casa de Asigurari, iar marfa sa fi luat calea strainatatii, unde poate fi valorificata pe piata neagra. Pagubele vor fi imputate Spitalului Judetean, dar, paradoxal, aceasta institutie s-a limitat sa dea sanctiuni administrative unui medic. Nimeni nu pare interesat de cercetarea unor infractiuni ca falsul, uzul de fals si delapidarea. Daca Asigurarile nu descopereau intamplator frauda, afacerea "Dementa" continua nestingherita. Totul a pornit de la un control solicitat de la centru, care a verificat farmaciile cu consumuri mari. Medicii ale caror prescriptii depaseau media au fost intrebati care sunt cauzele.
Medicul Aurora Heim s-a justificat, spunand ca are multi pacienti si ca, in general, medicamentele pentru bolile psihice sunt costisitoare.

Comisia de control s-a deplasat apoi la domiciliul pacientilor, unde au avut surpriza sa constate ca trei bolnavi erau decedati de 6-8 luni, dar retetele continuau sa le fie prescrise si sa fie ridicate din farmacie. Surse din Casa de Asigurari sustin ca practica de a da retete la solicitarile firmelor de medicamente era obisnuita in cazul produselor scumpe. Agentii de vanzari adunau dosarele si le aduceau la avizat pentru ca pacientii sa nu mai stea la coada. Totusi, prescrierea de retete fara consultul pacientului este culpa medicala si trebuie analizata de Colegiul Medicilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.