Teodor Atanasiu nu si-a putut stapani lacrimile in timpul slujbei

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a participat ieri la funeraliile fostului comandant al Batalionului 280 Infanterie, locotenent-colonelului Stefan Balan si a sotiei acestuia, Maricica, la Focsani. Ceremonia de inmormantare a locotenent-colonelului Balan si a sotiei acestuia, Maricica, s-a desfasurat la capela militara a Brigazii Mecanizate 282 "Unirea Principatelor".

Locotenent-colonelul Stefan Balan se intorsese in dimineata zilei de 28 iulie dintr-o misiune de sase luni in Irak unde a avut in subordine aproximativ 350 de oameni. La aeroport a fost asteptat de sotia sa, Maricica, si de fiica Andreea Irina (14 ani). Dupa terminarea ceremonialului de primire, toti s-au suit in masina personala, o Skoda Octavia, pe care o conducea Balan. La iesirea din localitatea buzoiana Ramnicu-Sarat, in jurul orei 13,00, el a intrat cu autoturismul pe contrasens lovindu-se frontal cu un VW Golf inmatriculat in judetul Neamt. Locotenent-colonelul Stefan Balan si sotia sa, Maricica, au decedat in urma accidentului care a avut loc la 33 de kilometri distanta de casa, iar fiica acestora se afla in coma profunda la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

La ceremonialul militar dedicat funeraliilor locotenent colonelului Stefan Balan a fost un sobor de sapte preoti printre care si capitan Stefan Vranceanu, preotul paroh al Brigazii Mecanizate 282 "Unirea Principatelor".

Teodor Atanasiu, nu si-a putut stapani lacrimile in timpul slubei si a precizat ca a avut incredere deplina in capacitatea de comanda locotenent-colonelului Stefan Balan. Alaturi de ministru a fost si comandantul Statului General Major al Armatei Romane, generalul Eugen Badalan, Ion Ioan, secretar de stat in MApN precum si oficialitati locale. In fata capelei, un cordon de militari din cadrul Batalionului 282 infanterie a dat onorul fostului lor comandant. La funeraliile ofiterului au participat aproximativ 1.000 de oameni - militari, rude si prieteni ai acestuia. Fetita lor de numai 14 ani a fost si ea grav ranita si se zbate de 5 zile intre viata si moarte la Spitalul de Urgenta din Bucuresti. Starea micutei Andreea Irina Balan este stabila desi se afla in coma profunda la Anestezie Terapie Intensiva fiind monitorizata in permanenta de medici.

Locotenent-colonelul Stefan Balan, decorat post-mortem

Ca urmare a recunoasterii calitatilor sale militare, locotenent-colonelul Stefan Balan a fost decorat pentru meritele sale in misiunea executata in Irak. In cadrul ceremonialului, fostului comandant al Batalionului 280 Infanterie i-a fost conferit, post-mortem, Ordinul Virtutea Militara in grad de comandor pentru militari cu insemn de razboi.

Decretul de conferire a ordinelor si medaliei a fost semnat de catre presedintele Romaniei pe data de 28 iunie, la propunerea ministrului apararii, pentru inalta competenta profesionala, curaj, spirit de sacrificiu, daruire si initiativa in indeplinirea misiunilor in teatrele de operatii din Irak si Afganistan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.