"Eu ma spovedesc la duhovnic, nu ma spovedesc public". Acesta a fost inceputul paradoxal al marturisirii pe care a facut-o ieri scriitorul Dan Ciachir pentru "Cotidianul". Aflat pe lista celor 400 de jurnalisti si publicisti trimisa spre verificare CNSAS de Asociatia Civic Media, Dan Ciachir nu a vrut sa raspunda colegilor sai daca a avut sau nu relatii cu fosta Securitate, asa cum ziarul condus de Sorin Rosca Stanescu a cerut tuturor angajatilor si colaboratorilor. "De alfel, nu sint ziarist, ci scriitor si publicist, deci nu m-am considerat vizat de acest demers", a mai aratat Ciachir.

Contactat de "Cotidianul", acesta a recunoscut insa ca baietii cu ochi albastri i-au dat tircoale in studentie. Produsul relatiei cu acestia l-au constituit mai multe note informative despre scriitori.

Note despre scriitori straini

Nascut pe 17 septembrie 1951, Dan Ciachir a urmat cursurile Facultatii de Filologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1975. Relatia sa cu Securitatea, potrivit propriei marturisiri, a durat aproximativ un an. Incepuse deja sa devina cunoscut ca traducator, sa aiba, prin urmare, contacte atit cu scriitori, cit si cu editori.

In 1974, de exemplu, a tradus din italiana volumul de versuri "Cavalcada inocentilor", scrisa de Mimmo Morina. Lucrarea, cu un cuvint inainte de Dan Ciachir, a aparut la Editura Univers, iar autorul italian a participat la lansarea organizata la Editura Eminescu. Mimmo Morina este unul dintre cei despre care Dan Ciachir isi aminteste ca a dat note informative. "El era si functionar european, la Luxemburg, si Securitatea era interesata de el in aceasta calitate. Ma intrebau ce discut cu el", relateaza Dan Ciachir, care sustine ca i-a si spus italianului, insa nu-si mai aminteste reactia lui.

Un alt personaj al notelor date Securitatii a fost frantuzoaica Hélene Cisoux, care a venit in Romania in aceeasi perioada pentru a sustine o conferinta la universitate despre structuralism. "Nu mi-au cerut informatii despre colegi sau despre profesori", spune Ciachir.

"Imi dadeau tigari Philip Morris"

Scriitorul spune ca nu-si mai aminteste daca a scris el sau ofiterul acele note, daca le semna sau nu cu nume conspirativ sau daca a semnat sau nu un angajament. "Au trecut 32 de ani de atunci", justifica el. Isi aminteste insa ca prima intilnire cu ofiterul care l-a racolat, al carui nume nu si-l mai aminteste, a avut loc la restaurantul Perla. "Tin minte ca atunci am baut, in ideea asta, vreo 600 de vodca. Am vrut sa le creez impresia ca sint betiv, ca sa considere ca nu sint de incredere, insa n-a tinut."