Contracte de sute de milioane de dolari incasate prin intelegeri "tacite", fara licitatii, cu diverse institutii ale statului pentru asigurarea sistemului informational si concurenta neloiala pe piata IT&C. Caracterizarea i se potriveste cel mai bine firmei Siveco Romania, care a reusit, in ultimii ani, sa-si extinda monopolul asupra mai multor ministere, indepartand intr-un mod agresiv si pe cai ascunse, mai multe firme din domeniu.

Cel mai cunoscut caz este legat de Programul "Sistemul Educational Informatizat" (SEI), propus in urma cu cinci ani de autoritati. Proiectul, destinat dotarii scolilor din Romania cu computere performante, a fost castigat fara a se organiza nici un fel de licitatie, de compania Siveco. Decizia a starnit nemultumirea reprezentantilor celorlalte firme mari de IT&C, care dezvolta in Romania software educational. Investitia de sute de milioane de euro s-a dovedit chiar mai "scumpa".

La vremea aceea, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a trebuit sa plateasca in plus, fata de calculul initial, cateva zeci de milioane de euro doar pentru ca urma sa lucreze cu Siveco. Ulterior, reprezentantii MEC au renegociat contractul, ceea ce a insemnat costuri mult mai mici pentru minister.

Programul a fost impartit in mai multe etape, fiecare cu un buget separat. Astfel, daca prima a costat ministerul 6 milioane de dolari, ultima etapa, a patra, a ajuns la 95 de milioane. Siveco a devenit prim-contractor al programului SEI, avand ca subcontractori IBM, HP si Compaq.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.