Presedintele Basescu a declarat la Washington ca Romania poate trimite trupe in Liban daca exista o decizie internationala. "Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului", a subliniat Traian Basescu. El a facut aceste declaratii la Washington unde ieri a discutat si cu ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca i-a solicitat ministrului american al apararii majorarea cu 50% a asistentei financiare americane pentru armata romana. Seful statului a precizat ca partea americana avea in vedere o majorare cu 20% a asistentei pentru armata romana pentru anul 2007 dar nu se stie daca si solicitarea Bucurestiului a fost agreata de partea americana.

Problema energiei

Presedintele Traian Basescu a participat si la dezbaterea "Energia caspica si coridorul Marii Negre". El a declarat ca "Gazprom (compania de gaze a Rusiei, n.r.) este mai eficient decat Armata Rosie in a demonstra dependenta Europei de resursele rusesti".

Presedintele Romaniei considera ca monopolul Gazprom in furnizarea de resurse energetice reprezinta un risc mare si a subliniat ca, din acest motiv, deciziile politice pentru a incepe proiecte alternative de furnizare si transport al energiei nu mai pot fi amanate.

Traian Basescu a spus insa ca desi monopolul Gazprom este o realitate, el nu crede ca Federatia Rusa duce o politica deliberata de a face presiuni asupra tarilor europene pe baza acestui monopol energetic. in opinia sa, monopolul Gazprom trebuie inlocuit cu competitia libera si identificarea unor surse de energie si retele de transport alternative.

Traian Basescu a adaugat ca Europa si-ar putea diminua dependenta fata de contractele cu Gazprom prin realizarea conductei de petrol Constanta-Trieste si al proiectului Nabucco. Gazprom asigura aproximativ 25% din consumul de gaze al Europei.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.