Miliardarul Irinel Columbeanu este cunoscut in special pentru aparitiile sale la evenimentele mondene si pentru reality-show-ul al carui protagonist este impreuna cu proaspata sa sotie. Aparent avem de-a face cu un bogatas care vrea cu orice pret sa se faca remarcat si altfel decit prin dimensiunea impresionanta a averii

La o privire mai atenta, insa, Columbeanu nu este cu nimic mai presus de sutele de miliardari aparuti peste noapte in Romania postdecembrista si care-si datoreaza luxul si celebritatea afacerilor facute cu statul roman. Nu i-a trebuit nici geniu, nici spirit antreprenorial, nici macar mult noroc, ingrediente care nu pot lipsi unui om de afaceri de succes intr-o societate capitalista normala. Irinel Columbeanu are un tata care aproape 50 de ani a lucrat la Secretariatul General al Guvernului Romaniei, intr-o pozitie care i-a permis sa afle unde, cum si pe ce se cheltuiesc banii din bugetul statului.

"Prezent" va prezinta ultima investitie a miliardarului Columbeanu, facuta in judetul Gorj, exact acolo unde Guvernul Romaniei va aloca fonduri pentru constructia de case pentru sinistrati. In noua afacere a lui Columbeanu mai apare un personaj controversat, este vorba despre omul de afaceri Clement Mocanu, un alt abonat la fonduri publice destinate refacerii zonelor inundate.

In sedinta din 12 iulie 2006, Guvernul aproba alocarea a 2.570 de miliarde de lei vechi pentru reconstructia caselor distruse de inundatiile si alunecarile de teren din ultimii doi ani. "Acordam o atentie deosebita zonelor in care se stramuta sate intregi, precum Rast sau Tirgu Carbunesti din judetul Gorj, unde a fost o importanta alunecare de teren. Sint de fapt trei localitati, Rast, Tirgu-Carbunesti si Albei. In aceste zone, Guvernul a decis sa reconstruiasca casele in care, potrivit anchetelor sociale, stateau oameni batrini. Este vorba de peste 750 de case", a declarat dupa sedinta de Guvern, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely. Practic, la Tirgu Carbunesti, oras cu aproape 10.000 de locuitori, statul ar urma sa construiasa o buna parte din casele distruse de alunecarile de teren. Banii alocati de Guvern nu sint tocmai un mizilic si nici oamenii care au pus ochii pe ei niste fiestecine.

VIN BANI PUBLICI, APARE SI COLUMBEANU

In aprilie 2006, cu trei luni inainte de hotarirea de Guvern cu pricina, Irinel Columbeanu a infiintat la Tirgu Carbunesti firma "Construct Materia Columbeanu" SRL (Irinel Columbeanu - 99% si SC T.E.T. Group SRL - 1%). Societatea are ca obiect de activitate fabricarea de materiale pentru constructii. In conditiile in care Columbeanu este asociat cu agitatia si lumea mondena a Bucurestiului, este legitim sa te intrebi ce i-o fi venit miliardarului sa-si deschida o firma de constructii tocmai la marginea judetului Gorj?

Am incercat sa gasim aceasta noua firma deschisa de Columbeanu in Tirgu Carbunesti si asa am avut parte de o surpriza: "Construct Materia Columbeanu" are acelasi sediu cu firma "American Romanian Company" (ARC) Tirgu Carbunesti, firma ce apartine controversatului om de afaceri Clement Mocanu. Cele doua firme isi au birourile in fosta Uzina de Reparatii Tirgu Carbunesti. Din discutia telefonica purtata cu angajatii societatii ARC reiese cit se poate de clar ca Irinel Columbeanu a cumparat o parte din cladirile societatii lui Mocanu, cu care acum este partener de afaceri.

CINE ESTE CLEMENT MOCANU?

Clement Mocanu este proprietarul firmei de constructii ARC Tirgu Carbunesti si s-a remarcat in urma cu doi ani, cind s-a autodenuntat ca i-a dat spaga baronului de Gorj, Nicolae Mischie. Omul de afaceri cu dubla cetatenie, romana si americana, a reaparut in atentia publicului cind firma sa a fost aleasa de Guvernul Romaniei sa construiasca case pentru sinistrati in Moldova si Timis. Chiar daca, ulterior, a fost acuzat ca lucrarile firmei ARC sint de proasta calitate si au costat statul roman sume colosale, Clement Mocanu a continuat sa lucreze pentru Guvern. Angajatii ARC ne-au confirmat ca firma construieste si casele din Tirgu Carbunesti. Surse din zona ne-au confirmat ca cei doi sint destul de apropiati si ca in ultimul timp au fost vazuti impreuna de mai multe ori.

Irinel Columbeanu recunoaste ca face afaceri cu Clement Mocanu:

"Intr-adevar, am cumparat niste active de la firma ARC Tirgu Carbunesti. Asta este tot. Mai multe nu pot sa spun si, sincer, nu pot sa ma concentrez ca sa vorbesc despre afacerile mele pentru ca stiti si dumneavostra ce treaba am zilele astea" (n.r. - discutia telefonica cu Irinel Columbeanu a avut loc cu o zi inainte de nunta acestuia cu Monica Gabor). Miliardarul ne-a promis insa ca zilele urmatoare ne va lamuri despre asocierea cu firma lui Clement Mocanu.

IRINEL, FIUL TATALUI

Exista multe voci care spun ca in spatele afacerilor lui Irinel Columbeanu s-ar afla tatal acestuia, Ion Columbeanu. Acesta este un fost functionar guvernamental cu o longevitate greu de egalat. Ion Columbeanu a indeplinit functia de director in cadrul Secretariatului General al Guvernului intre 1953 si 1998, adica din timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej pina in mandatul lui Victor Ciorbea. Influenta pe care o are batrinul Columbeanu in Guvern este foarte mare chiar si astazi. Surse din Palatul Victoria ne-au spus ca fostul functionar poate fi vazut foarte des prin Guvern, chiar daca este la o virsta venerabila.

MILIARDAR DE TOP

Irinel Columbeanu a aparut in topul celor mai bogati oameni de afaceri publicat de revista Capital, cu avere de 60 de milioane de dolari, obtinuta din "afaceri in telecomunicatii". De unde a strins Irinel atita banet? Primele firme le-a infiintat Irinel Columbeanu in anii 1991-1992. Cea dintii a fost "Top Impex SRL", fondata la doi ani dupa decembrie 1989 si are mai multi asociati: Irinel Columbeanu (50%), Constantin Sebesanu (25%), Dan Marian Abramov (25%).

Tot in 1991, Iri a pus si bazele firmei "Promotion Group International SRL", la care este unic actionar. De altfel, aceasta societate avea sa se dovedesca si cea mai rentabila dintre toate societatile sale devenind actionar la Alcatel Romania SA. Potrivit informatiilor care au aparut in presa, Columbeanu a mai infiintat in 1994, "Techno Konsult Romania" si "T.E.T. Group", acestea fiind niste "pui" ai Techno Konsult din Bahamas. Astfel "Techno Konsult Romania" ii are asociati pe Irinel Columbeanu (5%) si pe "Techno Konsult Ltd" Bahamas (95%). Cealalta firma, T.E.T., a avut ca asociati pe Irinel Columbeanu (95%) si TKR (5%). Ambele firme au acelasi sediu si acelasi administrator: Iri.

O alta societate comerciala infiintata de Columbeanu este "Media Com ’95", firma in care mai apare si Grupul Media Pro (firma care detine televiziunea PRO TV). Conform datelor de la registrul comertului, actionariatul firmei este impartit astfel: Adrian Sirbu (75%), Liviu Gheorghe (5%), Irinel Adrian Columbeanu (15%), Liana Petrovici (5%). Firma a produs insa mai mult datorii. In 1993, Iri a infiintat alaturi de mama sa, Georgeta Columbeanu, "Corporatia Financiara Nationala Romano-Elvetiana SA". Si Ion Columbeanu, socrul Monicai Gabor, a fost actionar intr-o firma. E vorba de "Centrul de Training pentru Comert International - Percomex SA", din care batrinul Columbeanu detinea aproape 2 procente.

PRIMA AFACERE

Pe 13 septembrie 1993 se inregistreaza in paradisul fiscal din Bahamas firma "Techno Konsult LTD", cu un capital de 5.000 de dolari. La doar un an de la infiintare, Iri pune, in Romania, bazele a doua sucursale a firmei din Bahamas: "Techno Konsult Romania SRL" si "T.E.T. Group SRL". Acestea au stat la baza unei inginerii financiare care avea sa-i aduca lui Irinel peste 2 miliarde de lei la nivelul anului 1999. O data constituite cele doua firme, Columbeanu se apuca de afaceri cu statul.

In speta, cu Biroul de Turism si Tranzactii SA (BTT), cu care incheie un contract, in nume propriu pentru finalizarea a doua tronsoane din blocul D1, aflat in Calea Victoriei, nr.155. Valoarea contractului a fost de peste 2 milioane de dolari. In schimbul banilor, Irinel urma sa primeasca de la BTT spatii in noul bloc. In aprilie 1996, el cesioneaza contractul incheiat cu BTT uneia dintre firmele sale, "Techno Konsult Romania SRL". Pina la acea data Iri platise putin peste 800 de mii de dolari. Dupa incheierea contractului de cesiune, "Techno Konsult Romania SRL" achita restul de peste 1,3 milioane de dolari. Irinel a facut aceasta miscare pentru a putea incasa TVA pentru intreaga suma varsata catre BTT.

Zis si facut! El cere, in iulie 1996, Ministerului de Finante rambursarea TVA, in valoare de aproximativ 650 milioane de lei. Ministerul de finante ii aproba rambursarea si dandy-ul bucurestean incaseaza banii. Afacerea a fost, ulterior, controlata de Camera de Conturi Bucuresti, in 1999, si s-a stabilit ca rambursarea TVA a fost facuta cu nerespectarea legilor. Curtea a stabilit atunci ca prejudiciul cauzat statului, prin BTT, s-a ridicat la peste 2 miliarde de lei, bani care nu au mai fost recuperati de catre Ministerul de Finante. De mentionat ca in acea perioada directorul BTT era Mircea Ursache, viitorul presedinte al AVAS, din timpul guvernarii Nastase.

EPISODUL SNTR

Columbeanu a vrut, in 1999, sa cumpere Societatea Nationala Tutunul Romanesc(SNTR) si a participat la licitatia organizata de Ministerul Agriculturii. Numai ca firma lui Irinel Columbeanu "Techno Konsult Romania" SRL, acceptata pentru privatizarea societatii, a fortat cistigarea licitatiei prin incercarea de a intimida Comisia de licitatie.

In fapt, Columbeanu a strecurat in oferta de participare o fila CEC care atesta varsarea a 1,5 milioane de dolari pe numele ministrului agriculturii de atunci, taranistul Ioan Avram Muresan. Aceasta suma reprezenta de fapt garantia de participare la licitatie si ar fi trebuit sa fie varsata intr-un cont al SNTR. Chiar daca Irinel a negat aceasta manevra, ministrul agriculturii a descalificat firma "Techno Konsult Romania" SRL.

Cea mai interesanta afacere facuta de Irinel Columbeanu pare a fi insa firma "Promotion Group International", care este actionar la Alcatel Romania SA. Practic, se poate spune ca miliardarul este reprezentantul in Romania al cunoscutei companii de telecomunicatii. De asemenea, se sopteste ca intrarea in aceasta afacere este tot opera tatalui lui Columbeanu. De altfel, Alcatel a devenit la un moment dat principalul furnizor de echipamente de telecomunicatii al statului roman.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.