"Din audiere a reiesit ca nu a demisionat, ci a cerut schimbarea din functie in cadrul Ministerului de Interne", a declarat presedintele Comisiei de aparare a Senatului, George Maior, in urma discutiilor purtate, ieri, cu fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectia Informatiilor din MAI, chestorul Virgil Ardelean.

Acesta s-a prezentat in fata senatorilor din Comisia de aparare pentru o audiere, la care au participat si unii membri ai comisiei similare din Camera Deputatilor, care s-a concentrat pe disparitia lui Omar Hayssam.

Declaratii contradictorii

Declaratiile facute de Virgil Ardelean se bat cap in cap, in conditiile in care el ar fi cerut sa fie eliberat din functie, dar a subliniat in repetate randuri ca DGIPI nu are nicio vina in disparitia lui Omar Hayssam si nici "nu e inclusa in niciun scenariu" premeditat sau nu. El a mai spus ca i-a cerut ministrului de interne, Vasile Blaga, sa fie eliberat din functie in data de 20 iulie, dupa-amiaza, imediat dupa ce s-a constatat ca Omar Hayssam nu s-a prezentat in fata instantei si nu a fost gasit la domiciliu.
Motivele invocate de Ardelean pentru parasirea functiei sunt in numar de trei. "DGIPI nu poate fi cosul in care isi depun neputinta profesionala alte institutii sau isi valorifica puterea de redirectionare a propriilor responsabilitati", a afirmat Ardelean.

"Elementul sincer al solicitarii mele de schimbare din functie este expresia revoltei mele impotriva disfunctiilor legislatiei, in special in domeniul sigurantei nationale, si a disfunctiilor institutionale", a mai spus fostul sef al DGIPI. Un al doilea motiv este solidaritatea cu ceilalti componenti ai Comunitatii Nationale de Informatii, iar cea de-a treia ratiune a lui Ardelean este personala: el doreste sa petreaca mai mult timp cu familia.

DGIPI si-a facut datoria

Potrivit explicatiilor date parlamentarilor de fostul sef al directiei, DGIPI si-a facut datoria, trimitand doua note informative in mai si iunie catre DIICOT, care avea competente in acest caz. Acestea contineau detalii despre suspiciunile potrivit carora Omar Hayssam ar fi avut in vedere sa paraseasca tara, pentru a-si petrece ultimele zile din viata in locurile sfinte din tara sa si din Orient.

Virgil Ardelean a aruncat vina, practic, asupra procurorului de caz, in a carui competenta intra orice act de supraveghere operativa, dar a preferat sa nu faca referiri la activitatea celorlalte servicii secrete implicate, SRI si SIE. Ardelean a mai atras atentia ca situatia lui Omar s-ar putea repeta oricand. "Mai sunt inca 110 infractori pusi in libertate de instanta de judecata", a spus acesta.

Opinia chestorului a fost impartasita de vicepresedintele Comisiei de aparare a Senatului, Norica Nicolai, care a afirmat ca DGIPI a procedat in cadru strict legal. Potrivit acesteia, investigatiile ar trebui sa continue, ea subliniind ca, din decembrie 2005, informatiile din partea DGIPI cu privire la activitatea lui Hayssam au incetat. Nicolai a completat ca, in cadrul Biroului Permanent reunit al celor doua camere, ce va avea loc astazi, se vor inainta concluziile audierii si se va hotari daca se va constitui o comisie speciala de ancheta in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.