Pe o canicula ucigasa, ieri, aproximativ 200 de membri ai comunitatii arabe din Romania au organizat la fosta Scoala Libaneza din Bucuresti (actualmente Scoala Cambridge) o manifestare de cinstire a memoriei celor care au murit in urma raidurilor avioanelor israeliene asupra Beirutului si asupra unor localitati libaneze de la granita. Printre manifestanti, fete cunoscute din comunitatea araba, precum Ahmed Jaber - istoricul si jurnalist de origine palestiniana, cunoscut opiniei publice mai ales din timpul crizei ostaticilor romani in Irak, dar si Ovidiu Ohanesian - unul dintre jurnalistii romani rapiti la Bagdad.

Transformand intrarea in fosta scoala libaneza intr-o adevarata expozitie de fotografii infatisand zeci de copii libanezi masacrati in urma raidurilor israeliene din Luban, zeci de parinti si copii, romani sau membri ai comunitatii arabe de la noi au lansat mesaje de pace, reiterand cauza antirazboi. Imbracati extrem de modest sau coborand din automobile luxoase (unele valorand peste sute de mii de dolari), participantii la manifestarea pasnica au blamat interventia armatei israeliene in Liban, subliniind ca cele mai multe victime sunt civilii si, in special, copiii. "Ganditi-va, mor copii in Liban. Si mor din cauza unor barbari care vor cu orice pret sa controleze rezervele de petrol din Orientul Mijlociu", a spus, vizibil mahnit, Ahmed Jaber.

Mesajul sau a fost insusit tacit de mai multi participanti la miting, unul dintre acestia, medic, care sustinea ca tocmai a revenit din Liban, fiind si mai critic fata de razboi. Povestind cum averea sa, o clinica medicala si locuinta sa au fost distruse de raidurile aviatiei israeliene, acesta a fost extrem de acid vizavi de actiunea israelienilor: "Au vrut niste barbari sa distruga tot ce am reusit noi sa cladim timp de 25 de ani, si iata ca, avand sustinere politica internationala, au reusit. Au distrus o tara si au omorat sute de oameni nevinovati". De altfel, in memoria copiilor ucisi in conflict, la intrarea in fosta Scoala Libaneza, pe un drapel al Libanului, un grup de tineri au aprins cateva zeci de lumanari. Pentru a sugera faptul ca arabii din Romania sprijina Libanul, ieri, curtea fostei Scoli Libaneze a fost "tapetata" cu drapele ale respectivului stat, dar si cu mesaje de rezistenta de genul "Libanul nu ingenuncheaza decat in fata lui Dumnezeu".

Multumiri pentru Basescu

Surprinzator, desi era clar pentru toti cei prezenti ca in razboiul din Liban exista mai multi vinovati, cel putin din punct de vedere moral, participantii la miting s-au ferit sa faca nominalizari. In schimb, ei nu s-au sfiit sa aminteasca faptul ca singurul om "din aceasta tara (...) domnul presedinte Basescu" a blamat razboiul din Liban.

"Priviti aceste imagini din jurul vostru si trageti singuri colcluziile", a spus Ahmed Jaber, el indemnand oamenii sa priveasca o fotografie care infatisa un copil de doar cateva luni, decapitat, tinut in brate de un militar: "Ce vina au cei mici in razboiul celor mari? (...) Un singur om din aceasta tara a avut curajul sa spuna cu voce tare ca acest razboi a condus la un dezastru umanitar, si acela este domnul presedinte Basescu. In numele celor prezenti si al tuturor copiilor ucisi, arsi, raniti, ii multumim pentru pozitia adoptata".

Pentru a sugera ororile razboiului, organizatorii mitingului au facut un colaj de fotografii extrem de sugestive: langa o poza ce infatiseaza o fata israeliana care scria cu un marker pe o racheta un mesaj "de dragoste" pentru copiii din Liban fusese lipita alta, infatisand un barbat cu un costum purtand sigla ONU, ce tine in brate ramasitele fumegande ale unui copil mort, cu mesajul: "Copiii libanezi le primesc (n.r. - cadourile)".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.