La finalul ultimei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare, presedintele Traian Basescu a cerut celor de la Arhivele Nationale sa desecretizeze controversatele dosare "Dunarea" ale Securitatii. Este vorba de 680 de volume pe care SIE le-a livrat din arhiva proprie, care au fost ulterior depozitate intr-o incapere de la Arhivele Nationale. In paginile acestora ar trebui sa se regaseasca toate activitatile comerciale sub acoperire pe care fosta Securitate le-a derulat de acum 30 de ani si pana in decembrie 1989. Se presupune ca aici ar trebui sa figureze si numele unor personaje importante din peisajul actual, a caror deconspirare ar putea fi o lovitura pentru imaginea publica a acestora.

Arhiva "Dunarea" a facut sa cada capete

Documentatia fostei Intreprinderi de Comert Exterior "Dunarea", care a fost preluata in momentul infiintarii Serviciului de Informatii Externe, a fost sursa permanenta de scandal. La sfarsit de mandat, Emil Constantinescu a vrut sa-l foloseasca pe fostul director SIE Catalin Harnagea pentru a lovi in adversarii sai politici. In ecuatie ar fi trebuit sa intre si adjunctul lui Harnagea, Constantin Rotaru, care pana in '89 fusese director la "Dunarea". Pentru ca a refuzat sa faca jocul tandemului Constantinescu-Harnagea, acestia au hotarat sa desecretizeze arhiva "Dunarea". Actiunea l-ar fi compromis pe Rotaru, dar impreuna cu el riscau sa iasa la iveala si alte nume grele.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.