Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, a declarat, in fata Comisiei parlamentare pentru supravegherea Serviciului Roman de Informatii, ca demisia sa se datoreaza numai lipsei de incredere a presedintelui Traian Basescu in serviciile de informatii. Din declaratiile date ieri, rezulta ca Radu Timofte nu isi imputa nici o vina in disparitia omului de afaceri Omar Hayssam si considera ca nici serviciul secret la conducerea caruia a fost nu este culpabil in acest caz. Ex-directorul a spus ca serviciul si-a luat mana de pe sirian dupa inceperea urmaririi penale a acestuia si ca SRI nu era obligat sa il monitorizeze pe Hayssam in continuare, fara o cerere expresa din partea organului de urmarire.

Regrete a la Timofte

"Intrebarea fireasca ar fi, din partea dumneavoastra ca, daca serviciul a respectat legea, de ce mi-am dat eu demisia. Mi-am prezentat demisia presedintelui Romaniei, si acesta a fost un alt motiv pentru care discutiile au fost astazi la comisie, de ce presedintelui, si nu parlamentului, in conditiile in care presedintele, la o discutie pe care am avut-o la Palatul Cotroceni, a afirmat ca nu mai are incredere in serviciile de informatii.

O astfel de afirmatie din partea presedintelui m-a obligat ca in numele institutiei sa-mi asum raspunderea pentru lipsa de incredere a presedintelui in SRI", a explicat ex-directorul demisia sa. intalnirea intre cei doi a avut loc joia trecuta. Timofte a precizat ca l-a deranjat "foarte mult" afirmatia sefului statului si a spus ca regreta ca nu s-a retras mai devreme de la sefia serviciului. "Ar fi trebuit sa cer mai demult si mai hotarat eliberarea mea din functie, poate chiar imediat dupa schimbarea puterii politice", a declarat el, regretand ca nu a prevazut "evolutia politica" ce a adus SRI in situatia de a se afla la mijloc intre diversele institutii ale statului.

Vara inocentilor

Timofte le-a spus parlamentarilor ca SRI "nu poate fi si nu trebuie culpabilizat in legatura cu acest caz". Fostul director a tinut sa precizeze ca serviciul de informatii a fost prima si singura institutie care a semnalat implicarea lui Omar Hayssam in rapirea jurnalistilor si a subliniat ca, "daca nu era SRI, Hayssam nu ar fi ajuns niciodata dupa gratii". "Mai mult decat atat, a accentuat el, Omar Hayssam ajungea in Irak, ii elibera pe ziaristi si ramanea acolo pentru a scapa de urmarirea penala".

Timofte a argumentat ca, dupa 29 octombrie 2004, cand a fost inceputa cercetarea si urmarirea penala de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, "responsabilitatea supravegherii acestuia nu a mai apartinut institutiei noastre". El a adaugat ca serviciul nu a fost consultat nici cu privire la decizia eliberarii lui Hayssam si nici nu i s-a solicitat monitorizarea omului de afaceri sirian.

Fostul director SRI a reiterat faptul ca, desi procurorul de caz Ciprian Nastasiu a informat serviciul de informatii ca Omar Hayssam este lasat in libertate pentru ca este bolnav, dar si pentru a fi urmarit in scopul depistarii persoanelor cu care se intalnea, nimeni nu a solicitat SRI sa il monitorizeze pe Hayssam. Desi a afirmat ca SRI nu se poate suprapune peste responsabilitatile altor institutii, Timofte a recunoscut ca "este de discutat" daca Serviciul de Informatii ar fi trebuit sa il monitorizeze "din proprie initiativa" pe Omar Hayssam, dupa ce omul de afaceri a fost eliberat din arest.

Comisie parlamentara "numai pentru acest caz"

Directorul demisionar al Serviciului Roman de Informatii a spus ca a detaliat Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI fiecare masura si operatiune intreprinse de serviciu in cazul sirianului Hayssam si este sigur ca "am convins fiecare membru al comisiei ca SRI a respectat legea referitoare la cazul Hayssam". De cealalta parte, presedintele, Radu Stroe a spus ca in urma audierii este clar ca exista responsabilitati "certe" in spatele altor institutii, inclusiv Justitie, Parchet, Politie si DGIPI si ca este prematur sa se spuna daca SRI are sau nu are o vinovatie in acest caz. Potrivit liderului comisiei SRI, se va constitui o comisie speciala de ancheta "numai pentru acest caz", care va prezenta concluziile opiniei publice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.