Mataragiu a detinut ilegal functii in SRI. Ofiterul de Securitate care l-a recrutat ca informator in 1985 pe Carol Sebastian a activat in SRI pina in 2005, desi legea ii interzicea asta
Potrivit Legii de organizare si functionare a SRI, adoptata in 1992, "nu pot activa in SRI aceia care, facind parte din structurile represive ale statului totali-tar, au comis abuzuri, infor-matorii si colaboratorii Secu-ritatii, precum si fostii activisti ai partidului comu-nist, vinovati de fapte indrep-tate impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

Or, asa cum reiese din dosarul de urmarire al poetului brasovean Andrei Bodiu, in care se gasesc si doua note conspirative semnate de Carol Sebastian sub numele conspirativ "Max", Constantin Mataragiu a fost implicat cel putin intr-un caz de politie politica. "Destinul lui Costi Mataragiu, un destin tipic al unui securist in tranzitie, arata clar ca SRI a incalcat permanent legea dupa 1990, pastrindu-l in functii atita vreme. Caci dovezile de politie politica sint clare", spune istoricul Marius Oprea, prieten si fost coleg de scoala cu Andrei Bodiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.