LA TREI luni de la inundatiile catastrofale de pe Dunare, in Dolj, apele nu s-au retras. Bresele de scurgere au fost atat de bine facute, incat apa din localitati nu mai are unde sa se scurga. Din aprilie, toata atentia s-a indreptat numai catre Rast si Bistret. Dar si alte comune au fost aproape distruse de inundatii. In Macesu de Jos, comuna aflata la 20 kilometri de Rast, din cele 500 de case, in 290 a intrat apa. "De aici incolo a fost apa. Aici a cazut o casa, iar in alte curti e inca apa", explica, precum un ghid, un angajat al primariei. Macesu de Jos s-a transformat intr-o Mica Venetie a Doljului. De-o parte a soselei, apa balteste in curti si in gradini, pe cand, de cealalta parte, a aparut un adevarat lac, in locul in care, altadata, oamenii aveau culturi si isi trimiteau animalele la pascut.

MACESENII VOR O NOUA BRESA

Beciurile sunt pline de apa, la fel si curtile, iar apa a infestat fantanile. Chiar si acum macesenii din vale depind de apa adusa de armata. "Nici nu putem sa incepem sa refacem casele pentru ca apa izvoreste din pamant", spune Dorel Grigorie. Acesta, alaturi de toti locuitorii cer crearea unei noi brese in digul de la
Dunare, astfel incat sa scape definitiv de apa din comuna. La inundatii, in timpul nivelului maxim al apei din localitati, s-a aprobat efectuarea unor brese care sa dea voie apei sa se scurga inapoi in Dunare. Apa a curs pana nu a mai putut trece de digurile magistrale spre bresele existente.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.