Intrarea principala a Ministerului Mediului a fost blocata, ieri dimineata, de un grup de activisti Greenpeace care s-au legat cu lanturi pe scarile cladirii, in semn de protest fata de faptul ca ministrul Sulfina Barbu nu a suspendat procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana. Ecologistii de diverse nationalitati (romani, ungari si austrieci) au pus pe usa de la intrarea in Ministerul Mediului un banner pe care scria: "Inchis pentru inactivitate". Conform protestantilor, continutul bannerului sugereaza faptul ca ministerul nu functioneaza, atata vreme cat n-a dat curs cererii lor in cazul proiectului de exploatare a aurului din Rosia Montana.

"Nu putem accepta ca Romania desfasoara un proces ilegal de autorizare pentru acest proiect minier cu cianuri. Doamna Barbu trebuie sa actioneze imediat", a declarat Herwig Schuster, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.
In ciuda faptului ca protestul a fost pasnic, Politia a intervenit foarte brutal pentru a-i indeparta pe activisti. Unul dintre politisti chiar le-a spus activistilor ca ar fi putut fi mult mai violenti daca presa nu ar fi fost de fata.

Cei sase manifestanti au fost ridicati de fortele de ordine si condusi la Sectia 14 de Politie, fiind amendati cu cate 5.000 RON (1.500 euro) fiecare. Activistii straini au fost dusi la biroul de imigrari pentru a fi verificati si amendati. Ulterior interventiei, reprezentantii Greenpeace au purtat o noua discutie cu secretarul de stat Constantin Popescu, care a promis din nou sa faca o declaratie despre contestatia depusa de cele doua organizatii cat mai repede posibil.

Intrebat fiind daca, din perspectiva ministerului, procedura EIM e legala, Popescu a raspuns ca "procedura continua". "Interpretam aceasta ca o confirmare ca procedura este ilegala, dar nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea. Prin urmare, vom continua prin toate mijloacele legale disponibile sa fortam autoritatile sa aplice legea", a declarat Stephanie Roth de la Alburnus Maior.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.