Din programa juniorilor moldoveni pe anul scolar 2006 - 2007 va fi dat afara studiul Romaniei trecute

Ministrul Educatiei din Republica Moldova, Victor Tvircun, a declarat pentru agentia de presa Moldpres ca "istoria integrata va fi predata in scoli ca un curs de baza incepind cu anul de studii 2006 - 2007". Pentru a-i face loc acestei discipline, materia "Istoria romanilor" ar putea disparea din programa.

Stalinism cu fata europeana

"Pretutindeni armata romana a fost intilnita cu rezistenta si peste tot calea ei a fost impresurata de cadavrele basarabenilor. Toti care nu erau de acord cu interventia romaneasca au fost impuscati, printre care si multi oameni de vaza", se poate citi in noul manual de istorie integrata pentru clasa a XII-a.

Potrivit afirmatiilor lui Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei culturale "Contrafort" si eseist, "istoria integrata trebuia sa fie o punte spre Europa. Teoria autorilor manualului afirma ca ar fi vorba despre istoria integrarii Moldovei in Europa, despre tara privita ca o particica a vechiului continent spre care noi mergem cu surle si trimbite. Doar ca in spatele acestui paravan foarte lustruit si apretat la zi se ascunde un continut de tip stalinist, care nici macar nu a fost bine camuflat". Ciobanu se refera punctual la "Manualul experimental de istorie integrata pentru clasa a XII-a de liceu", dotat cu nu mai putin de sase autori: S. Nazaria, Al. Roman, L. Barbus, Al. Burian, M. Sprinceana si A. Dumbrava.

Istoricul Ion Varta, deputat al Partidului Crestin Democrat, critica pentru BBC acelasi manual, pe motiv de romanofobie, de inexactitate istorica si de ideologizare a unor evenimente. De exemplu, manualul descrie astfel intrarea trupelor romane in Basarabia in 1941: "La Chisinau, in primele zile ale ocupatiei, oamenii erau ucisi pe strazi, femeile violate, copiii injunghiati cu baionetele. Sute de cadavre erau aruncate spre sfisiere ciinilor".

Invazie, dominatie si teroare

In consecinta, la 28 iunie 1940, in urma ultimatumului dat de Kremlin, Moldova nu a cazut victima Pactului Ribentrop-Molotov, ci a fost "eliberata de catre URSS" de sub ocupatia romanilor, potrivit noului material didactic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.