Dupa sase zile de ofensiva israeliana, Romania a reusit sa recupereze, ieri seara, pe cale aeriana - sub coordonarea Ministerului de Externe - un numar de 283 de cetateni romani din cei 1.000 (turisti de cetatenie romana si rezidenti) cati se afla in Liban. Cei aproape 300 de romani au fost evacuati in Siria, cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Beirut, fiind transportati din Siria spre Bucuresti cu trei aeronave care au aterizat ieri seara pe Aeroportul International "Henry Coanda", la orele 22.30, 23.00 si 1.00. Printre cei care au sosit deja in Romania pe calea aerului se numara si familiile personalului Ambasadei Romaniei din Beirut.

Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al presedintiei, a declarat, ieri, ca pe langa cele 283 de persoane, alte 10-20 au trecut granita dintre Liban si Siria si se afla in siguranta pe teritoriul sirian, fiind indrumati spre aeroportul din Alep, de unde vor fi preluati pentru a ajunge in Romania. in paralel, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit la Cotroceni, pentru a treia oara in ultimele doua zile, cu presedintele Traian Basescu si cu reprezentanti ai MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, Romavia si Tarom pentru a dezbate situatia altor 200 de cetateni romani aflati in Liban, care au contactat Ambasada Romaniei din Beirut pentru a fi repatriati.

Conform datelor oficiale, dintre cele 283 de persoane deja repatriate, 107 sunt copii, 137 sunt femei, iar restul barbati, cetateni romani si rezidenti. Conform MAE, pana aseara, in afara celor 300 de romani care au parasit, ieri, Libanul, alti 125 romani au reusit sa paraseasca pe cont propriu zona de conflict, fugind inca de vineri prin punctul de frontiera Debousieh.

Inca 340 de persoane vor fi repatriate

Conform autoritatilor romane, cetatenii romani care au cerut sprijinul Ambasadei Romaniei din Beirut pentru a parasi Libanul trebuie sa aiba asupra lor actele de identitate si 50 USD pentru viza necesara intrarii in Siria. Din datele detinute de MAE, avand in vedere numarul romanilor care au parasit deja Libanul si al celor care urmeaza a fi repatriati zilele urmatoare (340 persoane), exista riscul ca in zona de conflict sa mai ramana 300 de romani. "E o problema care ne preocupa, ne ingrijoreaza si pe care vrem sa o rezolvam cat mai repede", a spus, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Acesta a amintit ca in cadrul ambasadelor Romaniei din Beirut si Damasc au fost constituite echipe de permanenta, care preiau non-stop solicitarile cetatenilor romani la urmatoarele numere de telefon: 0096.159.24.848/849 (Ambasada din Beirut) si 00963.11.33.27.572 (Ambasada din Damasc).

Un baimarean reclama ca are fata sechestrata la Beirut

Un barbat din Baia Mare a cerut autoritatilor, prin intermediul PRO TV Baia Mare, sa-i aduca acasa fiica plecata in Liban in urma cu o luna, ca ospatar la Hotelul Pavilion - situat in imediata apropiere a aeroportului international din Beirut. Barbatul a spus ca a reusit sa o contacteze telefonic pe fiica sa, care i-ar fi spus ca patronul are grija de ea. "E la 10 kilometri de aeroportul bombardat. Dupa cate am inteles din discutiile ei, patronul nu le da voie sa paraseasca hotelul, nici sa vina in tara. Din ultimele discutii pe care le-am avut cu ea, era retrasa, nu mai voia sa-mi dea amanunte despre nimic", a declarat Vasile Rat, tatal fetei.

El mai sustine ca fetei nu ii mergea bine la Beirut si si-ar fi sunat fratele, spunandu-i ca, daca vrea sa vina in tara, trebuie sa trimita niste bani. Potrivit barbatului, in Hotelul Pavilion ar mai lucra, cu contract legal de munca, peste 100 de fete, dintre acestea un sfert ar dori sa plece, dar nu sunt lasate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.