Ziua Justitiei a fost duminica un prilej pentru toate institutiile implicate in actul de justitie sa evalueze lucrurile care nu merg deocamdata in sistem. In loc de laude, magistratii au ascultat o serie de critici dure, venite in special din partea ministrului justitiei, Monica Macovei, si a presedintelui Traian Basescu.

Cea mai mare problema in momentul de fata ar fi - atat pentru presedintele Basescu, cat si pentru ministrul justitiei, Monica Macovei - faptul ca in Romania legea nu este aplicata in mod egal, asa cum o cere Constitutia.

Cei doi au apreciat drept inadmisibil faptul ca, in aceeasi cauza pot exista solutii diferite de la o instanta la alta.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a avertizat ca justitia nu-si poate castiga credibilitatea in special din aceasta cauza.

Presedintele Basescu a tinut sa critice si abuzul de proceduri, care ar intarzia condamnarea marilor corupti, fie ei oameni de afaceri sau politicieni.

"Independenta justitiei de garantata de Constitutie, de legislatia in vigoare, trebuie sa isi duca pana la capat menirea. Aveti obligatia sa faceti dreptate nu numai in cazurile mici. Aveti obligatia sa faceti dreptate si in cazurile mari. Aveti obligatia- procurori si judecatori- sa nu intrati in jocurile procedurale care fac ca un mare infractor sa ajunga sa nu fie niciodata judecat", a declarat Traian Basescu.

Schimbarea legislatiei

In momentul de fata, aplicarea unitara a legii intra in competenta inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, a apreciat ca acest lucru nu ar fi suficient si spune ca a propus deja schimbarea legislatiei.

"In modul in care sunt stabilite competentele instantelor, nu toate litigiile ajung in recurs la inalta Curte de Justitie si Casatie si de aceea practica unitara nu se poate realiza prin mecanismele pe care in prezent le realizeaza legea. Noi am gandit un proiect de lege, l-am trimis la minister. E perfectibil, desigur, si vom consulta specialisti din strainatate pentru a vedea cum putem formula un proiect de lege multumitor pentru toata lumea", a declarat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM a fost insa la randul sau tinta criticilor ministrului justitiei, care a apreciat ca CSM mai mult ar incuraja practicile gresite, cata vreme nu ia masuri reale impotriva unor magistrati cu probleme.

Acest lucru ar fi posibil si pentru ca insisi membrii CSM ar fi multi intr-o situatie de incompatibilitate, ca sefi de instante, a mai spus Monica Macovei.

Ministrul justitiei a cerut asadar o reforma interna a CSM pana la raportul Comisiei Europene din septembrie.

Masurile de reforma a CSM vor fi discutate chiar in aceasta saptamana la urmatoarea sedinta a Consiliului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.