Controalele efectuate de Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii asupra instantelor din Galati au scos la iveala o serie de nereguli, inclusiv sentinte date cu incalcarea drepturilor omului, ne-a informat ieri Biroul de presa al CSM

Astfel, la instantele din raza Curtii de Apel Galati, ca de altfel si la alte instante din tara, s-a constatat o practica neunitara in ceea ce priveste inregistrarea si evidentierea cererilor de investire cu formula executorie, care uneori, primesc numar distinct de dosar, iar alteori, sunt mentionate sub numarul de dosar in care s-a pronuntat hotararea ce se solicita a fi investita.

De asemenea, la Sectia penala a Curtii de Apel au fost identificate hotarari care contravin jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului. Nota Inspectiei exemplifica decizia data de completul format din M. Ghena - L. Herghelegiu - D. Petrus, prin care instanta de recurs, consecutiv revocarii gratierii conditionate a pedepsei de 2 ani inchisoare a dispus masura interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 din Codul penal, in conditiile art.71 din Codul penal.

"In practica recenta a CEDO s-a aratat ca retragerea drepturilor parintesti este analizata drept o ingerinta in exercitarea dreptului reclamantului la viata de familie. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care intr-o societate democratica este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora - art. 44. pct. 2 din Conventie)", sustin inspectorii.

Alte nereguli constatate la instantele din Galati fac referire la hotarari insuficient motivate, dar si legate de plangeri ale judecatorilor in privinta "conduitei doamnei judecator Arhip de la Tribunalul Galati, care apare in tot felul de emisiuni televizate la posturile locale si care comunica acestora materiale ale instantei din cele distribuite judecatorilor pentru formularea de puncte de vedere inainte de finalizarea lor, cum ar fi bilantul instantei asupra caruia s-au facut comentarii in mass-media inainte de a se hotari publicitatea actului". La data controlului au fost identificate 56 mandate cu inchisoare neexecutate, dintre care 46 cu inculpatii dati in urmarire generala, iar altele amanate din motive "de graviditate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.