Premierul Finlandei, Matti Vanhanen, a carui tara detine in acest semestru presedintia Uniunii Europane e (UE), a declarat ieri in Parlamentul European (PE) ca decizia privind data aderarii Romaniei si Bulgariei va fi luata in timpul presedintiei finlandeze a UE. "Decizia privind data aderarii Romaniei si Bulgariei va fi luata in timpul presedintiei noastre. Negocierile de aderare cu Turcia si Croatia vor continua, de asemenea, pentru a merge inainte pe baza progreselor facute’’, a declarat premierul finlandez, prezentandu-le eurodeputatilor programul presedintiei finlandeze a UE.

AP comenteaza ca, de la respingerea de catre francezi si olandezi prin referendum in 2005 a Constitutiei europene, in parte datorita temerilor in legatura cu extinderea rapida a UE, configuratia si dimensiunile Uniunii provoaca preocupari crescande in Europa. Romania si Bulgaria vor deveni probabil membre ale UE in 2007, negocierile de aderare cu Turcia si Croatia au demarat si multe state din Balcani vor si ele sa intre in UE.

In declaratia sa in Parlamentul European, premierul finlandez a respins, de asemenea, apelurile privind introducerea unor noi criterii pentru tarile candidate la aderare. ‘’UE trebuie sa fie in continuare o uniune deschisa. Tarile europene care indeplinesc criteriile de aderare trebuie sa aiba posibilitatea de a adera’’, a mai spus Vanhanen.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.