Romania va primi, dupa ce va deveni membra a Uniunii Europene, un total de 17, 317 miliarde euro prin bugetul fondurilor structurale pentru perioada 2007-2013, adoptat marti de Parlamentul European, informeaza Rompres. Astfel, Romaniei i-au fost alocate 5,769 miliarde de euro din fondul de coeziune, 11,143 miliarde de euro din fondul de convergenta si 404 milioane euro pentru indeplinirea obiectivului de cooperare teritoriala europeana.

Pentru a beneficia de fondul de coeziune, PIB-ul unui stat membru pe cap de locuitor trebuie sa fie mai mic de 90% din media comunitara, asa cum este cazul pentru toate statele membre noi.

Fondul de convergenta se adreseaza regiunilor in care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 75 la suta din media din UE (calculat in 2000-2002). Dintre acestea, 12 cele mai putin prospere (cu PIB mai mic de 25 la suta din media UE in 2002) sunt situate in Romania si Bulgaria, potrivit celui de-al patrulea raport privind fondurile de coeziune al Comisiei Europene.

Parlamentul European a aprobat, marti, la Strasbourg, Pachetul financiar pentru Fondurile Structurale in perioada 2007-2013, prin adoptarea a cinci rapoarte, care stabilesc obiectivele, resursele financiare disponibile si criteriile de alocare a lor intr-o Uniune extinsa.

Circa 308 miliarde de euro - 35,7 la suta din bugetul total al Uniunii - vor fi disponibile, asa cum a fost prevazut, incepand cu 1 ianuarie 2007. Fondurile Structurale au ca obiectiv reducerea decalajelor intre regiunile Uniunii.

Fondurile structurale si Fondul de coeziune sunt parte a politicii structurale comunitare, care urmareste reducerea decalajelor de dezvoltare a diferitelor regiuni precum si dintre cele ale statelor membre ale Uniunii Europene, si promovarea, in acest mod, a coeziunii economice si sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.