Noul ambasador britanic la Bucuresti, Robin Barnett, a declarat, ieri, ca daca Romania va intra in UE in 2007, atunci vizele pentru Marea Britanie vor fi "ridicate curand", iar dupa "perioada de vara" va fi introdusa aplicarea on-line, care va permite solicitantilor sa isi faca singuri programarile

Robin Barnett este noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti, el fiind numit, din iunie 2006, in locul lui Quinton Quayle.

Barnett a sustinut prima conferinta de presa in calitate de ambasador la Bucuresti, in cadrul careia a abordat subiectul "sensibil" al vizelor, in legatura cu care partea britanica nu a luat inca o decizie. "Nu a fost luata inca o decizie privind ridicarea vizelor. Dar daca, asa cum speram, Romania va fi membru al UE in 2007, atunci vizele vor fi ridicate curand. Intre timp, vom rezolva problema oamenilor care trebuie sa astepte la coada la vize in fata ambasadei. La scurt timp dupa perioada de vara vom introduce sistemul folosit de UKvisas de aplicare on-line pentru vize, care va permite aplicantilor sa isi faca singuri programarile. In curand vom putea oferi mai multe detalii", a spus Barnett, citat de Mediafax. El a precizat insa ca Marea Britanie nu "leaga direct" ridicarea vizelor de aderarea Romaniei la UE.

O lauda pe Macovei

El a aratat ca Marea Britanie nu a luat inca o decizie in legatura cu deschiderea granitelor, dupa aderare, pentru muncitorii romani, dar considera ca migratia legala a fortei de munca e un fenomen global si foarte pozitiv. Ambasadorul a amintit ca una din prioritatile-cheie pentru Romania este indeplinirea criteriilor pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.

"Impreuna cu echipa extraordinara de la ambasada, voi face tot posibilul sa ofer sprijin practic in efortul deosebit pe care il face Guvernul dumneavoastra".
Ambasadorul britanic a declarat ca a aflat de la ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, de munca depusa, "printre altele si cu sprijinul unor consilieri britanici", pentru a rezolva problemele care au condus la steguletele rosii in domeniu. "Multumita eforturilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, si a altor reprezentanti din domeniu, sistemul judiciar si coruptia nu au mai primit un stegulet rosu. Dar in mod cert mai sunt multe de facut, va fi nevoie in continuare de un efort colectiv de lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile societatii. Cetatenii Uniunii Europene asteapta pe buna dreptate un nivel ridicat de transparenta si egalitate in fata legii", a spus Barnett.

El a precizat ca Marea Britanie si Romania vor fi parteneri in cadrul UE si NATO, dar relatiile dintre cele doua tari vor trebui sa reflecte noul statut al Romaniei.

Barnett a trasmis un mesaj de multumire din partea Guvernului britanic pentru rolul important avut de fortele armate romane in Afganistan si Irak. "Stiu ca profesionalismul si curajul trupelor romane este foarte apreciat", a spus Barnett.

Ambasadorul a lucrat ca diplomat in Polonia in perioada comunista si, ulterior, in perioada de dinaintea aderarii acestei tari la UE. El a spus ca se simte foarte bine in Romania si ca i-au placut toate intalnirile, formale sau informale, pe care le-a avut la Bucuresti si Iasi.

"De asemenea, imi plac mancarea si vinul de la voi. Am mancat felurile traditionale, cum ar fi mamaliguta cu branza si smantana. Abia astept sa calatoresc prin tara. Si, ca un fan adevarat al Manchester United si al fotbalului in general, ma veti putea vedea la meciuri din cand in cand", a spus Barnett.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.