Monca Macovei este multumita cu rezultatul negocierilor Deputatii au adoptat modificarile la Codul Penal si Codul de procedura penala. Modificarea referitoare la cine si in ce conditii ar trebui sa aiba dreptul sa asculte telefoanele a starnit dispute aprinse intre parlamentari si ministrul justitiei, Monica Macovei.

Votul de azi a fost posibil ca urmare a unui compromis obtinut aseara in urma negocierilor purtate de cele patru partide aflate la guvernare.

In primul rand a fost vorba de un compromis intre partidele din coalitia aflata la guvernare. PNL si UDMR au fost acuzate de catre ministrul justitiei ca ar bloca adoptarea codului de procedura penala.

PNL nu a fost de acord cu propunerea doamnei Macovei de a le da dreptul procurorilor sa faca interceptari ale convorbirilor telefonice chiar fara mandat de la judecator. In final, luni seara PNL a cedat. Ca urmare a votului Camerei, procurorii vor putea face interceptari fara mandat doar timp de 48 de ore.

Un al doilea compromis a fost cel intre Ministrul Justitiei si membrii Comisiei juridice a Camerei. A fost mult mai dificil sa se ajunga la o intelegere si a trebuit ca toate partidele din coalitie sa ia o decizie in acest sens.

In final, Monica Macovei a spus ca este satisfacuta cu rezultatul negocierilor. "Sunt multumita in idea ca s-au votat amendamentele la care si eu am acceptat, chiar daca initial, chiar daca initial am spus nu", a declarat Ministrul Justitiei.

Mai multa libertate procurorilor

Ea a mai spus ca a dorit sa le acorde procurorilor niste instrumente ca sa poata sa adune cat mai multe probe. Monica Macovei sustine ca nevoia de a avea mai mult timp la dispozitie pentru interceptarile telefonice fara mandat ar fi reiesit din practica de zi cu zi.

De cealalta parte, parlamentarii au obiectat ca ar fi periculos sa li se dea procurorilor dreptul de a intercepta convorbiri fara acordul judecatorilor.

Camera Deputatilor a votat doar pe articole Codul de procedura, votul final urmand sa se dea in cursul dupa-amiezii.

Este de asteptat sa nu apara nici un fel de rasturnari de situatie, in conditiile in care la articole s-a votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea modificarilor stabilite luni in coalitie, in ciuda protestelor PRM si PSD.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.