Construirea Catedralei Mintuirii Neamului ar putea fi din nou sistata, din cauza ca autoritatile nu au consultat legea si nu au aflat la timp ca pentru terenul din spatele Casei Poporului existau zeci de cereri de revendicare

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, este unul dintre semnatarii ordonantei prin care Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a primit 11 hectare in spatele Casei Poporului pentru construirea Catedralei Mintuirii Neamului, chiar daca pentru mare parte din teren exista cereri de revendicare depuse inca din 2001. Patriarhia a aflat ca terenul nu este disponibil abia cind mai avea de primit doar doua avize pentru constructie: de la primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, si actul de intabulare de la Primaria Capitalei.

Practic, o simpla formalitate. "Problema a aparut in momentul in care Patriarhia a incercat sa-si intabuleze terenul si sa obtina autorizatiile de constructie. Exista zeci de cereri, din 2001, pe un sfert din suprafata data cu titlu gratuit Bisericii Ortodoxe pentru acest proiect", ne-a declarat Adrian Iordache, seful biroului juridic al Primariei Capitalei.

Ordonanta cu efect invers

Potrivit juristilor municipali, felul in care e formulat textul ordonantei da posibilitatea celor care revendica terenul sa primeasca despagubiri in natura. "Trecerea terenului din domeniul public al statului in domeniul privat al statului complica situatia", a explicat Adrian Iordache.

Potrivit Legii retrocedarii, terenul din curtea Casei Poporului, atribuit BOR, nu putea fi retrocedat in natura, intrucit avea statut de domeniu public. In urma ordonantei date in 2005, a devenit proprietate privata a statului, ceea ce da posibilitatea restituirii lui in natura.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.