Dupa ce i-a fost respins, nemotivat, accesul la informatii clasificate, locul istoricului Marius Oprea ar putea fi luat in Comunitatea Nationala de Informatii de Stejarel Olaru

Marius Oprea nu poate fi luat in calcul ca membru al Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), desi este consilier pe probleme de securitate al primului-ministru si ar fi trebuit sa fie si reprezentantul acestuia in CNI. Cererea de a primi un certificat pentru accesul la informatii clasificate i-a fost refuzata de ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat), iar motivul nu i-a fost comunicat oficial.

Mai mult, Oprea a fost nevoit sa accepte un eventual refuz nemotivat, inca de cind a completat formularul de la ORNISS. Reprezentantii Oficiului sustin ca, "potrivit reglementarilor in vigoare, la completarea formularelor de verificare solicitantul accepta, sub semnatura, ca neacordarea avizului de securitate sa nu ii fie motivata". Practic, aceasta presupune ca decizia ORNISS, facuta in urma verificarilor SRI, nu poate fi atacata in instanta. Ea poate fi totusi contestata, ceea ce Marius Oprea a facut deja si asteapta raspunsul in cel mult o luna.

Neagreat nici de Iliescu, nici de Basescu

In lipsa unor explicatii oficiale, consilierul lui Tariceanu crede ca motivele pentru care nu i-a fost acordat certificatul de securitate sint usor de banuit. Astfel, acesta vorbeste despre o razbunare a SRI pentru un articol in care "demonstra legatura intre SRI, PDSR si mafia araba", publicat in 2001 si intitulat "Pretul de acoperire al lui Bin Laden". "Corina Cretu (n.r. - la acea data consilier prezidential) a dat atunci un comunicat nu ca sa dezminta informatiile, ci sa ceara Parchetului General sa ma puna sub acuzare pentru dezvaluirea unor secrete de stat. Se pare ca acest dosar a fost dezgropat acum", spune Marius Oprea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.