Consiliul National Secuiesc nu renunta la lupta pentru obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc. Dupa momentul Odorheiu Secuiesc din martie, liderii UCM au decis organizarea unei alte "mari adunari secuiesti", in 18 iunie, la Ditrau (judetul Harghita). Scenariul se repeta. UCM a pregatit o hotarare scheletul unei constitutii in care adunarea nationala a secuilor "proclama dreptul la autodeterminare a poporului secuiesc, iar in baza acestui fapt, dreptul la autodeterminare a tinutului Secuiesc in interiorul statului".

Prin aceeasi hotarare, sunt definite si drepturile fundamentale, referitoare la infiintarea de "institutii proprii de invatamant, cultura, administratie publica, corpuri legislative, executive si judecatoresti". Evident, regiunea ar fi condusa de organe alese democratic. si fiindca tot se vorbeste de o revolutie, marea adunare secuiasca ar trebui sa delege Consiliul National Secuiesc (un fel de FSN) "cu reprezentarea vointei poporului secuiesc, pentru organizarea tinutului Secuiesc si reprezentarea acestuia in plan intern si extern".

Evident, reprezentantii UDMR nu au inghitit o asemenea galusca, fiind scosi complet din "schema", si au replicat in presa de limba maghiara ca organizarea unei astfel de intalniri nu face bine nici comunitatii maghiare si nici Romaniei, aflate in pragul aderarii la UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.