Resedinta presedintelui se afla pe un teren detinut ilegal de stat. Proprietarii deposedati se impart in doua: cei care au vindut terenurile lui Bartolomeu Finis si cei care au pierdut totul in justitie

Familia Constantinescu si-a cumparat, in anul 1948, 690 mp de teren in parcul Jianu, destinat constructiei de locuinte. In 1960, regimul comunist a confiscat 10.000 de metri patrati in zona, inclusiv acest lot. Terenurile au trecut in administrarea MApN. Exproprierea s-a facut printr-un decret al Prezidiului Marii Adunari Nationale, niciodata publicat in Monitorul Oficial. Proprietarii n-au fost despagubiti.

Un proces care a durat 13 ani

Sotii Constantinescu au cerut terenul de la Primaria Sectorului 1 in anul 1991, in baza Legii fondului funciar. Ei au admis ca, in cazul in care nu li se poate da terenul pe vechiul amplasament, sa primeasca o parcela echivalenta. Dupa doi ani, primaria le-a respins solicitarea pe motiv ca pamintul se afla intr-o "zona sistematizata". Proprietarii au deschis actiune in justitie impotriva primariei.

Procesul a durat pina in martie 2006. Intre timp, in 2002, sotii Constatinescu au decedat, iar procesul a fost continuat de mostenitorii legali Georgeta si Dumitru Bengulescu. In judecata a intrat si RAAPPS.

Pe 7 martie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv si irevocabil, in defavoarea familiei Bengulescu. Motivarea sentintei nu a fost comunicata inca partilor, dar instantele anterioare au decis ca terenul nu poate fi restituit, deoarece se afla in domeniul public al statului, iar pe el se afla un obiectiv de importanta nationala. Judecatorii nu au luat in seama documentele si expertizele depuse de proprietarii de drept. Acte din care reiese ca exproprierea nu s-a facut cu titlu valabil si nu a fost urmata de despagubiri; nu exista documente din care sa rezulte cum a devenit RAAPPS posesorul terenului; terenul a fost inclus in incinta Vilei Lac 3, in lipsa unor documente cadastrale care sa arate ca pamintul este in posesia RAAPPS.

Expertizele demonstreaza ca terenul revendicat este parte a gradinii de care Vila Lac 3 se poate dispensa, fara sa afecteze in vreun fel casa de protocol.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.