Dupa ce, recent, in patru gospodarii individuale din judetul Bacau au fost depistate focare de gripa aviara, Agricola International, liderul in productia de carne de pui din Romania, se afla intr-o criza dramatica si fara precedent. Exporturile au fost interzise, cererea pe piata interna tinde catre zero, societatea produce pe stoc, cresterea subventiei intarzie. Deci bani nu mai sunt. In aceste conditii, Agricola Bacau risca sa intre in colaps foarte curand.

Problemele societatii au inceput insa in urma cu 3-4 ani, cand productia interna de carne de pasare a inceput sa fie concurata neloial de importurile scapate de sub orice control. Astazi, s-a ajuns in situatia aberanta ca jumatate din consumatorii autohtoni sa se indrepte catre produsele similare aduse din SUA, Brazilia sau Canada, tari unde nu se respecta standardele de calitate impuse prin lege pe piata romaneasca.

"Daca la nivel de performanta nu am putut fi atacati, s-a mers la structura costurilor, ne-a declarat Grigore Horoi, vicepresedintele societatii. Dar nici aici nu ne-ar putea bate nimeni, daca si concurentii ar opera in conditii similare cu ale noastre. Dar preturile ar trebui sa ne puna pe ganduri fie si numai pentru faptul ca nu-si justifica nici macar cheltuielile de transport: 250$/tona. In Slovenia, de pilda, din 1999 agricultura a fost declarata domeniu de importanta nationala, iar daca importurile depasesc 5% se declanseaza alarma de gradul zero".

Zilnic, se mai nasc inca 80.000 de pui

Gripa aviara a lovit ca un ciocan. I-a surprins pe toti producatorii interni cu mari cantitati de marfa in magazii. La al doilea val, s-au ivit, pe deasupra, suspicinile si reculul cumparatorilor. De cateva zile, situatia pare sa devina cu adevarat dramatica. Desi blestemul aviarei nu a lovit Agricola Bacau, capacitatea sa de inmagazinare, de 3.500 de tone, este amenintata: pe stoc exista deja 2.600 de tone. Iar societatea continua sa produca. Tot pe stoc. In plus, zilnic se nasc aproape 80.000 de pui. Deci, tot zilnic, Agricola produce pierderi. Care, doar pana acum, se ridica peste 1,5 milioane de euro.

Solutii concrete nu se intrevad. Bacauanii asteapta sa se linisteasca din nou piata. Si, in aceasta situatie exceptionala, guvenul sa intervina si sa dubleze, macar pana la sfarsitul anului, subventia pentru carnea de pui, de la 14.000 de lei, la 28.000, sa subventioneze contravaloarea utilitatilor consumate pentru depozitarea stocului sau preluarea acesteia la rezerva de stat. Daca nu, cat ar mai putea rezista? "Macar sase luni, Agricola ar putea sa mai traiasca. Fie si din inertie", opineaza Horoi.

Gheorghe Antochi, presedintele AGRICOLA:
"Puiul nu-i nici liberal, nici democrat, nici social-democrat!"

Domnule presedinte Gheorghe Antochi, ati avut de curand o intalnire cu vicepremierul Gheorghe Pogea. Care au fost concluziile?

Cu surprindere placuta, am constatat ca, in sfarsit, autoritatile au inceput sa se preocupe de cauzele gripei aviare, nu doar de cum se depisteaza si se eradicheaza aceasta. Ancheta de la Codlea a scos in evidenta neajunsurile grave legate de biosecuritate, de circulatia pasarilor, de modul in care se respecta normele satarinar veterinare si a detreminat conducerea Ministerului Agriculturii sa ia masuri mai drastice.

A fost instituit un control format din specialistii tuturor institutiilor care au tangenta cu carnea de pasare. Acest control trebuie extins de la ferme spre abatoare, spre statiile de incubatii, spre unitatile de procesare si spre cele de comercializare.
Noi suntem inconjurati de efective crescute in gospodarii particulare unde nomele sanitar veterinare se aplica numai facultativ. Degeaba facem filtre, degeaba luam masuri de restrictie a circulatiei pasarilor, mijloacelor de transport, a oamenilor, degeaba facenm dezinsectie, deratizare, demustizare, daca la cativa metri de noi nu se face acelasi lucru.

L-am informat pe vicepremier ca intreg sectorul agricol se afla intr-o foarte grava criza, generata de limitarea vanzarilor si de imposibilitatea asigurarii resurselor pentru a finanta toti factorii esentiali: furaje, energie electrica, gaz metan, obligatiile bugetare, cele fata de salariati.

V-a marit subventia?

Domnul ministru Flutur ne-a prezentat proiectul de hotarare de guvern, pe care doreste sa-l supuna dezbaterii in sedinta de guvern de miercuri. Ni s-a promis ca acest sprijin va veni. Am mai cerut ca circa 500 de tone de oua-praf sa fie preluate la rezerva de stat. Dar si acest ajutor va fi inutil, daca nu vom face ordine pe piata. Cu productia autohtona care nu respecta regulile fiscale si de comert. Nu avem cum sa recuperam diferanta de 19% care vine din TVA! Puii de la Avicola Codlea s-au vandut foarte repede datorita subevaluarii lor. In timp ce puiul de peste 700 g, care a trecut prin tot programul sanitar-veterinar, costa in jur de 65-70.000 de lei, cu TVA cu tot, puii de la Codlea au coborat pana la 30.000 de lei/kg.

Sigur ca era ceva necurat acolo! Nu este posibil sa coste atat! Ordine si in privinta importurilor. In 2005, Romania a importat 158.000 de tone de carne de pasare si 225.000 de tone de carne de pui. Asta inseamna 383.000 de tone, in conditiile in care a facut export de numai 4.000 de tone. Chiar daca noua ni s-a interzis iarasi exportul, in Romania intra carne din tarile in care, de asemenea, au fost depistate focare de gripa aviara: Germania, Danemarca, Franta, Italia. Vine la preturi derizorii. Ca si cele la produsele din Brazilia si Statele Unite, tari care nu respecta reglementarile europene cu privire la furajarea pasarilor.

Agricola a lansat de curand conceptul de "produs securizat biologic". Ok. Dar nici macar aceasta vigilenta sporita nu poate sa va garanteze siguranta absoluta. Daca veti constata chiar in randul efectivelor Agricola focare de gripa aviara, ce veti face? Veti ucide doua milioane si jumatate de pasari?

Ar fi o tragedie. De aceea unitatile competitive, care platesc bugetului de stat intre 15 si 16 miliarde de lei lunar, trebuie sa fie protejate. Caci este inutil sa aplic cele mai riguroase reguli la 2,5 milioane de pasari, daca cele 1.000 de pasari din jurul meu sunt bolnave. Nu putem opri migrarea bolii catre efectivele sanatoase. Putem doar sa o limitam prin imprejmuiri, prin filtre sanitare, prin restrangerea la maxim a circulatiei mijloacelor, oamenilor si pasarilor, prin dezinfectii.

Dar, iata, desi nu e voie sa se construiasca mai aproape de 500 -1.500 de metri, dupa 1990, ne-am pomenit cu nenumarate locuinte chiar in vecinatatea gardurilor care imprejmuiesc fermele noastre. In unele zone, au ridicat stani. Si in afara de oi, ciobanii isi aduc si pasari. Sunt de neoprit. Nu se poate spune ca nu exista legi. Dar mereu legea trebuie s-o aplice altul, ur-matorul. Apoi, in fruntea institu-tiilor specializate nu sunt numiti specialisti notorii, criteriile sunt cu totul altele. Dar puiul nu-i nici liberal, nici democrat, nici social-democrat. Trebuie tratat ca un mijloc de productie care satisface o necesitate sociala.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.