Teorii ale conspiratiei, mituri si legende au aparut de fiecare data cand s-au produs dezastre naturale ori tehnologice, iar omenirea s-a confruntat cu amenintari noi. Epidemia SIDA, atentatele de la 9 septembrie sau cutremurul din Oceanul Indian au generat zeci de speculatii si teorii fanteziste. La fel, epidemia SARS si epizootia declansata de H5N1. in criza aviara, publicul din tara a fost dezamagit fie de lipsa de reactie a celor pusi sa supravegheze siguranta alimentara, fie de excesul de zel al autoritatilor. Haosul din sistemul sanitar-veterinar, ca si problemele cronice din agricultura au dat apa la moara creatorilor de scenarii.

S-a zvonit ca H5N1 nu exista, dar panica legata de gripa aviara vinde medicamente. Evident, fara sa se tina seama ca marile firme de cercetare care nu produc antivirale au si interesul, si capacitatea sa demonteze un eventual fals. S-a spus ca virusul este o arma inventata pentru distrugerea economiei romanesti, ocolind Bulgaria sau alti vecini, fara sa se tina seama de mizeria de nedescris si cardasiile din avicultura romaneasca. sapte mari mituri aviare au aterizat pe tarabele zvonisticii romanesti. Doar timpul va stabili daca vreunul are totusi o cat de mica legatura cu realitatea. Adevarul incearca sa prezinte, obiectiv, si argumentele specialistilor care combat teoriile conspiratiei.

1. Teoria conspiratiei

Mitul conspiratiei spune ca virusul a fost "inventat" de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a favoriza vanzarile de antivirale. in realitate, ingrijorarea OMS priveste izbucnirea unei pandemii de gripa umana, prin combinarea celor doua tulpini de virus. Temerile au baze istorice. Gripa spaniola din 1918, care a facut peste 50 milioane de victime, a pornit tot de la un virus aviar.

Ca si in cazul unui mare cutremur, intrebarea nu este daca va avea loc o pandemie, ci cand se va declansa. Limitand focarele de gripa aviara, se reduc sansele de intalnire intre cele doua virusuri. Daca virusul va suferi mutatii si se va putea transmite de la om la om, se va raspandi pe tot globul in 48 de ore, din cauza circulatiei intense. OMS nu este singurul organism implicat in gestionarea crizei, ceea ce ar face dificila pastrarea secretului, in cazul unei conspiratii. Masurile de precautie luate pana acum de OMS sunt folositoare si ca exercitii pentru ca guvernele sa fie pregatite pentru pandemie.

2. De ce sunt focare doar in Romania?

Multi se intreaba de ce apar focare doar in Romania, iar alte tari din Balcani sunt ferite. Explicatiile specialistilor sunt simple: clima si relieful permit pasarilor migratoare, purtatoare ale virusului, sa traiasca in Romania. in Bulgaria, unde relieful este muntos, nu exista lacuri cautate de "migratoare". Organizatiile internationale au raportat focare si in Ungaria, Slovacia, Germania, Franta, Italia, Danemarca sau Marea Britanie, dar mediatizarea lor a fost mai putin intensa.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.