George Catalin Muntean, directorul Patiprod Codlea, ferma pe care autoritatile o considera vinovata de raspandirea gripei aviare, face la randul sau dezvaluiri incendiare. Muntean sustine ca are documente, care contrazic atat raportul SRI, cat si ultimul raport comandat de premierul Tariceanu privind cauzele raspandirii gripei aviare. Directorul Patiprod mai demasca si incompetenta Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, care a incasat lunar aproape 4.000 de euro de pe platforma Codlea pentru asistenta sanitar-veterinara. Zile intregi, veterinarii platiti de stat nu au reusit sa depisteze virusul aviar.

Primele mortalitati la curcani au aparut pe 23 aprilie. Medicul veterinar Iuliu Pop, despre care raportul SRI sustine ca a refuzat sa faca analize pe motiv ca e specialist doar in gaini, a fost chemat din concediu si a efectuat necropsii la curcanii morti, constatand existenta a doua boli: pseudomonas si micoplasmoza, ambele fara repercusiuni asupra omului. Pentru tratarea bolilor, in 26 aprilie s-au achizitionat antibiotice injectabile si, in aceeasi zi, au fost trimise probe (carcasa pui, ficat, pipote, carcasa curcan, probe organe si sange curcan, sanitatii carcase curcan nespalate), conform proceselor-verbale nr. 75 si 76.

La probele din primul proces-verbal, seful laboratorului, dr. Florin Sarbu, dr. Cristina Parvulescu si ing. Monica Roman, de la Compartimentul Siguranta Alimentelor, au dat un raspuns negativ. La cel de-al doilea, nici astazi nu se stiu rezultatele. Nebunia de la Patiprod a luat amploare duminica, 7 mai, cand a crescut mortalitatea la puii de gaina. in 8 mai, dr. Iuliu Pop a dus 10 cadavre la Brasov pentru analize si a fost contactat directorul DSV, Mihai Dumitru, care era plecat la Bucuresti. in 9 mai, au fost duse la laboratorul DSV inca sase cadavre. in aceeasi zi, directorul Patiprod spune ca a aflat cauzele mortii, la o discutie cu seful DSV Brasov si medicul fermei, Iuliu Pop: "Varsta mare la sacrificare, densitate mare pe metru patrat, ventilatie insuficienta, boli tehnologice: micoplasmoza si colibaciloza aviara, care, asociate, fac ravagii".

Deci, niciun motiv de ingrijorare. Deoarece mortalitatea a crescut in continuare, in 10 si 11 mai au fost duse alte probe si pui vii, dr. Pop solicitand examene anatomo-patologic, bacteriologic si antibiograma. De data aceasta, laboratorul DSV nu face decat examen anatomo-patologic. Culmea este ca in 17 mai este confirmat virusul H5 la ferma 3, iar in 24 mai, la ferma 5 ale Patiprod.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.