Autoritatile fac eforturi sustinute in combaterea pirateriei software, cu atat mai mult cu cat modalitatile de savarsire a infractiunilor devin din ce in ce mai sofisticate, a declarat ieri intr-o conferinta de presa avocatul Magda Popescu, reprezentant al Bussines Software Alliance (BSA). Ea a precizat ca reducerea ratei pirateriei software in Romania cu 10 la suta ar avea ca efect cresterea veniturilor industriei IT cu peste 430 milioane de dolari, a contributiilor suplimentare la PIB, care ar insuma 670 milioane de dolari la care se adauga inca 76 milioane de dolari venituri din taxe si impozite, si crearea a peste 3.000 de locuri de munca in industria IT.

In acest sens, BSA a incheiat o serie de parteneriate cu Ministerul Public (in cadrul caruia s-a infiintat din luna februarie a.c. un Serviciu cu atributii operative in combaterea contrafacerilor si a pirateriei software), Politia Romana, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), Minsterul Justitiei, Institutul National al Magistraturii, Camera de Comert si Industrie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatice, precum si Coalitia proIntelect.

Potrivit reprezentantului BSA, desi in ultimii 10 ani rata pirateriei software a scazut considerabil (de la 93 la suta la 72 la suta) impactul acesteia continua sa ramana la un nivel ridicat, avand in vedere cresterea pietei IT din Romania si care ar duce la pierderi ale industriei autohtone de software de aproximativ 111 milioane de dolari.

"Daca in 1998 era de-a dreptul exotic sa vezi o companie care facea eforturi de legalizare, astazi, majoritatea companiilor, mai ales medii si mari, incearca sa utilizeze numai software legal. Este un semn de normalitate si apreciem ca, din ce in ce mai des, partenerii de afaceri sunt alesi in functie de seriozitate si respectarea legilor, inclusiv in domeniul utilizarii de programe de calculator", a afirmat Magda Popescu, adaugand ca, in plan legislativ, au fost facute mai multe schimbari ale Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, actualul act normativ fiind unul modern, in conformitate cu directivele Uniunii Europene si tratatele internationale.

Condamnarile pentru distribuirea marfurilor-pirat pot ajunge la 15 ani

In prezent, reproducerea neautorizata de programe pentru calculator pe sisteme de calcul este pedepsita cu amenda penala de la 10.000 lei la 40.000 lei sau inchisoare de la un an la patru ani, in timp ce pedepsele pentru cele mai grave forme ale infractiunii de distribuire de marfuri-pirat pot sa ajunga pana la 15 ani de inchisoare.

Exemplul dat de avocatul Magda Popescu a fost cazul unei grupari infractionale specializate in acest gen de ilegalitati prin care s-ar crea un prejudiciu de peste 2 miliarde de lei.

Sustinand ca eforturile autoritatilor in combaterea pirateriei software s-au soldat, pana acum, numai cu amenzi sau condamnari la inchisoare cu suspendare, Magda Popescu a anuntat ca, luna aceasta, Tribunalul din Calarasi a condamnat cinci membri ai unei grupari de distributie-pirat.

"Unul dintre acestia, Lincan Marian a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare, despagubirile acordate in total in acest dosar ridicandu-se la 21.500 de lei", a spus Popescu, care a adaugat ca este primul caz in care condamnarea este efectul exclusiv al incalcarii legislatiei drepturilor de autor.

235 controale, efectuate de autoritati in 2006

Potrivit datelor BSA, in cursul anului 2005 au fost efectuate un numar de 350 de controale, finalizate cu 49 de condamnari.

"Pana la 15 mai, organele abilitate au realizat 235 de actiuni de control, situatie care reflecta interesul autoritatilor privind protectia drepturilor de autor in tara noastra. In plus, incepand cu acest an au fost realizate investitii importante ale autoritatilor pentru cresterea bazei materiale si dublarea personalului implicat in investigarea infractiunilor indreptate impotriva proprietatii intelectuale", a spus Popescu.
Pe de alta parte, responsabilii in combaterea pirateriei software considera ca, in viitor, cea mai mare provocare vine din directia pirateriei pe Internet si a retelelor P2P, gen DC++.

"Autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru aceasta schimbare a campului de lupta, in care modalitatile de savarsire a infractiunilor devin din ce in ce mai sofisticate", a aratat reprezentantul BSA, informandu-ne ca s-a trecut deja la monitorizarea activitatilor IT desfasurate de providerii de cartier.

Primele rezultate de acest gen au venit de la Timisoara, in urma controalelor efectuate de ofiterii specialisti in combaterea fraudelor informatice la un club Internet apartinand SC KTA GROUP SRL.
"In acest caz au fost solicitate despagubiri de peste 20.000 dolari, riscurile legale fiind amenda penala de la 10.000 lei noi la 40.000 lei noi sau inchisoare de la 1 la 4 ani", a mai spus reprezentantul BSA.

Achizitionarea de software pe baza de servicii ar izola pirateria

Conform celui de-al treilea studiu Global Anual al BSA si IDC, noua tendinta de a se oferi software pe baza de servicii ar putea izola pirateria.
"Din pacate, influxul de noi utilizatori in pietele in curs de dezvoltare - cei mai multi utilizatori casnici si mici companii - si disponibilitatea crescuta a software-ului pirat, mai ales pe Internet si in retelele peer-to-peer (P2P) genereaza presiuni in sensul cresterii ratelor pirateriei. Deja mai mult de 60 de procente din traficul pe Internet inseamna downloading P2P, iar in 2006 vor aparea 100 de milioane de noi utilizatori de Internet, conform IDC.

Pana la sfarsitul anului numarul de utilizatori de Internet va ajunge la 1 miliard. Cea mai rapida crestere a populatiilor Internet se inregistreaza in pietele in curs de dezvoltare: intre sfarsitul lui 2005 si sfarsitul lui 2009, mai mult de 100 de milioane de noi utilizatori de Internet vor proveni numai din China, India si Rusia", se arata in studiul amintit, precizand ca pirateria online va fi facilitata de cresterea vitezelor de transfer, intrucat conexiunile mai rapide vor permite utilizatorilor sa trimita si sa descarce mai rapid fisiere mari, cum ar fi programe pentru calculator.

"Conform estimarilor IDC, in 2005, 30 de milioane de noi gospodarii au obtinut acces in banda larga, crescand numarul total al gospodariilor cu acces in banda larga la cu foarte putin sub 160 de milioane. IDC prevede ca pana la sfarstiul lui 2009, mai mult de 270 de milioane de gospodarii vor avea conexiuni in banda larga", au afirmat reprezentantii BSA.

Mai multe livrari de calculatoare, dar tot atatea programe

Rezultatele studiului IDC privind tendintele globale in ce priveste pirateria software pentru PC-uri, au relevat ca, anul trecut, pentru fiecare doi dolari cheltuiti pentru achizitionarea legala de software, un dolar a fost obtinut ilegal.

Astfel, dintre cele 97 de state acoperite de studiul IDC, in mai mult de jumatate (51) rata pirateriei a scazut in 2005 fata de 2004, in timp ce in doar 19 state a crescut. De asemenea, desi livrarile de unitati PC au crescut cu 16 procente anul trecut, licentele pentru PC-uri au tinut pasul.

In cateva dintre tarile cu cea mai mare rata a pirateriei - cum ar fi China si Rusia - au aparut scaderi considerabile ale ratei pirateriei ca reactie la o combinatie intre eforturile de licentiere ale vendorilor, cresterea livrarilor de laptop-uri, aplicarea legislatiei de catre guverne si eforturile de educatie antipiraterie.

Cresterea inregistrata la nivelul pierderilor reprezinta o simpla functie a cresterii generale a pietei - piata de software a crescut cu sapte procente, in timp ce pierderile din piraterie au crescut cu doar cinci procente.

Pentru acest studiu, IDC a utilizat date statistice proprii privind livrarile de software si hardware adunate prin studii la nivelul vendorilor, utilizatorilor si canalului, si a inrolat analisti IDC din 50 de tari pentru a analiza conditiile pietei locale. Cu o acoperire continua a pietelor de software si hardware in mai mult de 75 de state, si cu mai mult de 60 de procente din analistii sai in afara Statelor Unite, IDC asigura o baza de informatii larga si profunda pentru a extrage ratele pirateriei pentru 2005.

Actiunile Politiei Romane...

Pentru prevenirea si constatarea incalcarii legislatiei in vigoare, privind utilizarea programelor pentru calculator, Politia de Investigare a Fraudelor a efectuat o serie de activitati specifice si verificari la sali de Internet si de jocuri pe calculator, societati comerciale cu diverse profiluri de activitate, precum si studiouri "pirat" de multiplicare si/sau inchiriere a CD-urilor.

"Activitatile desfasurate de Politia Romana au dus la constatarea, in perioada ianuarie-aprilie 2006, a 2.577 infractiuni la Legea nr. 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe (+345% fata de aceeasi perioada a anului 2005) si au fost ridicate in vederea cercetarii si confiscarii peste 98.000 fonograme, videograme si programe de calculator", a precizat pentru Curierul National Biroul de Presa al Politiei Romane, informandu-ne ca, recent, politistii specializati au urmat doua cursuri de pregatire organizate de BSA si Microsoft.

In ceea ce priveste pirateria software, in urma activitatilor de cercetare efectuate de Politia de Investigare a Fraudelor, s-a constatat ca cele mai intalnite tipuri de piraterie in domeniu sunt instalarea, stocarea si rularea neautorizata pe mai multe PC a programelor de calculator, copierea neautorizata a software-ului si/sau a documentatiei, dar si hard-disk loading - vanzarea de calculatoare continand programe pentru calculator fara licenta (de cele mai multe ori sistemul de operare), preinstalate pe hard-disk.

Alte tipuri de piraterie privesc distributia neautorizata de CD-uri si floppy-disks contrafacute sau piratate si activitati conexe acestora (detinere, depozitare, transport, oferire spre vanzare sau inchiriere), pirateria prin Internet (ex: site-uri de licitatii si comenzi online, promovare de link-uri, gazduire de software piratat, informatii de fraudare, Internet relay, chat si altele) - fapte aflate in competenta de cercetare a Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, precum si importul de marfuri software-pirat pe piata interna.

... soldate cu dosare penale, amenzi si confiscari

Una dintre cele mai ample activitati in combaterea pirateriei de software a avut loc in judetele Tulcea, Timis, Suceava si Iasi. Astfel, in urma celor 18 actiuni desfasurate de ofiterii tulceni in primele cinci luni ale acestui an, s-au inregistrat 22 de dosare penale, cele 9 sanctiuni contraventionale ridicandu-se la 38.500 lei noi.

De asemenea, au fost ridicate si inaintate la Oficiul Roman pentru Dreptul de Autor pentru expertize 10 unitati centrale, 63 hard-disk, 282 CD-uri pirat, 180 DVD-uri pirat si accesorii de telefoane mobile purtand diferite marci protejate in valoare de 2.300 lei noi.
Insa cele mai spectaculoase actiuni au avut loc in judetele Suceava si Iasi, unde politistii au perchezitionat, in baza unor mandate emise de judecatori, locuintele si calculatoarele unor persoane care descarcau din retelele de cartier programe, filme, jocuri sau muzica. Astfel, in cateva luni, ofiterii au intocmit 70 de dosare penale, unele pentru administratorii de cafe Internet-uri, fiind confiscate peste 2.000 de CD-uri si DVD-uri piratate ridicate in urma unei singure perchezitii.

Suceveanul Claudiu Marian Sava, de 27 de ani, a fost trimis in judecata in aceasta primavara, dupa ce si-a deschis o pagina web pe un site comercial prin intermediul careia oferea spre vanzare CD-uri si DVD-uri cu filme, jocuri si programe.

Serviciul de Proprietate Intelectuala, infiintat in luna februarie

Prezenta, ieri, la conferinta de presa sustinuta de reprezentantii BSA, procurorul sef Monica Otava, cea care coordoneaza activitatea Serviciului de Proprietate Intelectuala, ne-a declarat ca serviciliul a fost infiintat, la inceputul lunii februarie, in cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Serviciul este format din doua birouri, unul cu atributii operative, iar al doilea pentru coordonarea activitatii procurorilor din teritoriu si a tuturor reprezentantilor autoritatilor specializati in combaterea contrafacerilor", ne-a spus procurorul Otava. Ea a afirmat ca s-au incheiat deja protocoale cu reprezentanti ai Politiei Romane, ai celei de Frontiera si ai Autoritatii Nationale Vamale, fiecare dintre acestea desemnand persoane care sa se ocupe de combaterea acestor infractiuni.

Protejarea drepturilor producatorilor de software, cerinta a UE

Colaborarea cu autoritatile romane competente in aplicarea legii reprezinta cel mai important lucru pentru protejarea drepturilor producatorilor de software si pentru indeplinirea unui obiectiv comun, indeplinirea nivelului de protectie eficienta, solicitat si in Rapoartele de tara ale Comisiei Europene. Numai in 2006, au fost realizate investitii importante ale autoritatilor, pentru cresterea bazei materiale si dublarea personalului implicat in investigarea infractiunilor indreptate impotriva proprietatii intelectuale.

Dedicate promovarii unui univers digital sigur si legal, programele BSA sprijina inovatia tehnologica prin campanii educationale si intiative de politica care promoveaza protejarea drepturilor de autor, securitatea informatica, comertul electronic. Printre membrii BSA la nivel mondial se numara: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, McAfee, Microsoft, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, The MathWorks si UGS. Acestora li se adauga membrii locali BSA: Ciel Romania, GeCAD Group, Kepler-Rominfo, Romsymdata, Softwin.

Monitorizarea retelelor de cartier

Metoda prin care anchetatorii ii descopera pe pasionatii de computere care copiaza filme din retelele la care sunt conectati este simpla. Sunt accesate retelele si se identifica persoanele conectate care descarca fisiere sau le ofera altora. Apoi se verifica daca acestea se afla sub incidenta legii, iar daca se confirma acest lucru se fac demersuri pentru identificarea lor, solicitandu-se instantei mandatele de perchezitie. In urma perchezitiilor, daca exista indicii care dovedesc infractiunea, computerele sunt sigilate si ridicate ca mijloc de proba.

Daca cei in cauza sunt gasiti vinovati de instanta, aparatura se confisca pentru ca a fost folosita la savarsirea unei infractiuni. In afara de pedeapsa si confiscarea computerului, persoanele urmeaza sa plateasca si despagubiri, care pot fi de zeci de milioane de lei vechi, firmelor care detin drepturile de autor pentru programele, filmele sau jocurile piratate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.