Cetatenii olandezi se opun in proportie de 52 la suta aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in timp ce 18 la suta dintre ei sunt favorabili acestui proces, releva un sondaj de opinie realizat de Institutul Maurice de Hond, pentru radioteleviziunea publica NOS, relateaza AFP. Persoanele participante la sondaj au afirmat in proportie de 48 la suta ca daca Romania si Bulgaria se vor integra in UE in 2007 sau 2008, asa cum este prevazut, Olanda ar trebui sa preia initiativa de a forma "un grup conducator", format din cele 12 state "vechi" membre ale Uniunii.

In acelasi timp, informeaza Mediafax, olandezii ar respinge cu 68 la suta din voturi Tratatul constitutional european, daca acesta ar fi supus unui nou referendum, releva sondajul de opinie publicat sambata, la circa un an de la referendumul de la 1 iunie 2005, in care 62 la suta dintre cetatenii cu drept de vot din Olanda au respins proiectul constitutional. Proportia olandezilor care se declara "eurosceptici" a crescut de la 19 la suta la 21 la suta intr-un singur an. Numarul sustinatorilor Constitutiei a crescut si el, dar cu numai doua procente, de la 12 la suta la 14 la suta.

De asemenea, 70 la suta dintre cei intervievati (fata de 23 la suta anul trecut) ar refuza sa se pronunte din nou asupra aceluiasi text, in timp ce 56 la suta doresc un nou text "potrivit", iar 24 la suta nu vor nici un asemenea proiect. In cazul in care un nou proiect de Tratat constitutional ar fi pus la punct, 83 la suta dintre olandezi ar dori ca acesta sa fie supus unui nou referendum.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.