Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali s-ar putea majora de la 1 iulie cu 1 - 2 la suta, potrivit afirmatiilor ministrului economiei si comertului, Codrut Seres.

"Nu cred ca aceasta crestere va depasi nivelul de 1-2 la suta de la 1 iulie. Dar Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va trebui sa stabileasca aceasta crestere, care va tine cont de o serie de factori, precum inflatia, anumite taxe locale, etc.", a declarat,citat de Rompres, Codrut Seres.

Ministrul a precizat, insa, ca pretul reglementat pentru gazele naturale din productia interna nu se va majora. "Romania si-a asumat, in procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana, o crestere de 25 de dolari pe mia de metri cubi pe an a pretului gazelor naturale. Anul trecut, am avut un pret de 90 de dolari pe mia de metri cubi, iar 2006 l-am inceput cu un pret de 110 dolari pe mia de metri cubi. Practic, nu ar mai fi nevoie de o scumpire. Ramane ca ANRGN sa ne spuna daca putem pastra acest pret, tinand cont si de cursul de schimb", a explicat seres.

Ministrul a adaugat ca nu stie ce se va intampla in trimestrul IV al acestui an cu pretul la gaze naturale din import, deoarece, dupa noua luni de fluctuatie a pretului barilului de petrol, fluctuatia se regaseste, in oarecare masura, si in pretul la gaze.

In ceea ce priveste pretul la energia electrica, Codrut Seres a subliniat ca aici este vorba doar de o ajustare a pretului, care tine cont de inflatie, de taxele locale etc., dar majorarea nu va fi prea mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.