Cetatenii romani care muncesc in Spania vor beneficia de drepturile si obligatiile prevazute de legislatia de securitate sociala a acestei tari in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli, prevede proiectul de lege pentru ratificarea unei conventii romano-spaniole, aprobat, ieri, in sedinta de Guvern.

Conventia, semnata la Madrid pe 24 ianuarie 2006, prevede ca cetatenii unuia dintre statele semnatare care lucreaza pe teritoriul celuilalt stat vor beneficia de conditii de egalitate in tratament in ceea ce priveste securitatea sociala. Astfel, conventia reglementeaza acordarea drepturilor de asistenta sociala in caz de boala, maternitate, batranete, deces, accidente de munca, boli profesionale, somaj si alocatia pentru copii.

De asemenea, cheltuielile pentru asistenta medicala acordate de catre unul dintre state in numele celuilalt vor fi rambursate de catre institutia competenta in euro, pe baza costurilor reale. In ceea ce priveste pensiile pentru invaliditate, limita de varsta sau urmas, acordarea drepturilor de securitate sociala se vor calcula proportional cu perioadele de asigurare realizate conform legislatiei ambelor state.

Actul normativ mai stabileste ca, in perioada in care un cetatean roman sau spaniol desfasoara o activitate remunerata in unul dintre cele doua state, aceasta persoana va fi supusa numai legislatiei in domeniu a statului pe teritoriul caruia lucreaza.

Reglementarile se aplica si urmasilor sau membrilor de familie ai persoanelor care au desfasurat sau desfasoara activitate remunerata pe teritoriul unuia dintre cele doua state. Dupa ratificarea actului normativ, Romania si Spania vor incheia un aranjament administrativ pe baza caruia se vor stabili toate procedurile de aplicare a prevederilor conventiei.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.