Perioada imediat urmatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi una pe cat de importanta, pe atat de dificila, presupunand implementarea masurilor legislative deja propuse si adoptate de guvern. Printre acestea se afla desfiintarea frontierelor de vest si sud, ceea ce duce automat si la desfiintarea Birourilor Vamale, dar si combaterea coruptiei in randul angajatilor ANV, a contrafacerilor si intarirea controalelor asupra modului de respectare a legilor in vigoare de catre agentii economici. Acestea au fost concluziile prezentate ieri de catre seful Autoritatii Nationale Vamale, vicepresedintele ANAF Gelu Stefan Diaconu.

Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene presupune implementarea tuturor modificarilor legislative, printre care si desfiintarea frontierei cu Bulgaria si Ungaria.

"Practic, ANV isi va retrage Birourile Vamale de la frontiera de vest si sud, cu cateva exceptii pe care le vom stabili la momentul aderarii", ne-a declarat ieri Diaconu, exemplificand cazul Directiei Regionale Vamale Giurgiu care va fi abilitata sa efectueze operatiuni de vamuire la interior. "O parte din infrastructura Vamii va fi preluata de Politia de Frontiera, cealalta ramanand in proprietatea ANV", a mai spus seful institutiei anuntand ca dupa 1 ianuarie 2007, aproximativ 1.000 de persoane care lucreaza pe aceste frontiere "vor fi redistribuite in cadrul Brigazilor Mobile, ale Serviciilor de control ulterior si executarii silite".

80 la suta dintre cadrele de conducere, schimbate

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, Stefan Diaconu a afirmat, printre altele, ca au fost deja initiate si aplicate masuri privind infiintarea la nivelul Directiilor regionale vamale a unor compartimente de verificari interne, interzicerea lucratorilor vamali de a detine in timpul programului de lucru a oricaror sume in valuta, prelucrarea cazurilor de coruptie solutionate cu personalul vamal, dar si intensificarea controalelor privind modul de respectare a Codului de conduita a functionarului public angajat al ANV.

"Cele 90 de controale efectuate anul trecut in unitatile vamale de catre Serviciul de Verificari Interne au dus la sanctionarea disciplinara cu mustrare scrisa a 54 de angajati, sesizarea Comisiei de Disciplina in 144 de cazuri, a DNA si Parchetelor locale in alte 30 si a mutarii temporare a lucratorilor vamali in 69 de cazuri. 80 la suta dintre cadrele de conducere au fost schimbate din functii, 75 de persoane prin inlocuire si 10 prin destituire", a mai spus Diaconu, informandu-ne ca anul acesta tot personalul de la Vama Veche si Medias a fost schimbat, Directia Nationala Anticoruptie fiind sesizata in cazul a sapte lucratori vamali.

Tigarile, in topul marfurilor confiscate

In primele patru luni ale anului in curs, structurile de supraveghere si control vamal au efectuat peste 3.000 de controale, soldate cu confiscarea unor importante sume de bani si bunuri, nedeclarate autoritatii vamale in vederea sustragerii de la vamuire, in valoare totala de 4,8 milioane lei noi (aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut). In urma valorificarii bunurilor, confiscate atat de la persoane fizice, cat si de la persoane juridice, s-au obtinut in primele luni ale acestui an 293.000 lei noi, fata de 241.000 lei noi in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste tipul de marfuri confiscate, raportul ANV evidentiaza tigaretele. Precizand ca toate transporturile erau destinate tarilor UE, Diaconu a amintit ca, in primele 4 luni ale anului 2006, s-au confiscat, in urma controlului fizic asupra mijloacelor de transport incarcate cu marfuri aflate in tranzit, un numar total de aproximativ 3 milioane tigarete de diverse marci, nedeclarate autoritatii vamale, iar de la persoanele fizice aflate in tranzit prin punctele de frontiera peste 1,2 milioane tigarete fie nedeclarate, fie care depaseau plafonul pentru uzul personal. Valoarea totala estimata a capturilor de tigarete se ridica la peste 42.000 euro, sumele in valuta confiscate de la persoanele fizice ridicandu-se la aproape 218.000 euro.

Executari silite

Un alt aspect evidentiat in raportul activitatii vamale face referire la executarea silita a marilor evazionisti. Astfel, din actiunile intreprinse anul trecut, Autoritatea Vamala a incasat peste 50 de milioane de lei noi de la importanti agenti economici.

Dintre creantele majore recuperate prin executare silita, ANV le exemplifica pe cele ale Termoelectrica SA (16 milioane lei noi), Prestige Mob SRL (843.841 lei noi) si Antilopa SA (507.689 lei noi), recuperate de DRV Bucuresti, dar si pe cele ale Krezolt Impex SRL (383.092 lei noi) incasate de DRV Oradea. Printre societatile cu cele mai mari creante, recuperate de Directiile regionale vamale Iasi, Craiova, Timisoara, Constanta si Brasov, se afla agentii economici SC Releu Com Import Export SRL, Nestle Romania SRL, Carpatair SRL, Vogt Electronic Romania SRL, SNTFM CFR Marfa, Agrex Shipping SA, Agritech SA si Poliflex SRL. Sumele recuperate prin executare silita sunt cuprinse intre 200.000 lei noi si peste 1,1 milioane lei noi. In ceea ce priveste incasarile din primele luni ale acestui an, ANV informeaza ca s-au ridicat la 22.406.018 lei noi, din care numai DRV Bucuresti a recuperat prin executare silita peste 12,5 milioane de lei noi de la Termoelectrica SA.
Celelalte societati ale caror creante au fost recuperate de Directiile Regionale Vamale Brasov (peste 4 milioane lei noi) si Timisoara (peste 1,2 milioane lei noi) sunt Europfarm SRL (cu aproape 3 milioane lei noi) si Dunca Expeditii SRL (cu peste 800.000 lei noi).

Tehnologia informatiei si interconectarea la sistemele informatice fiscale ale UE

In vederea schimbului de date si informatii in timp real asupra operatiunilor comerciale si a urmaririi fluxurilor de marfuri pentru combaterea fraudelor vamale, precum si a asigurarii unui grad ridicat de colectare a veniturilor la bugetul de stat, ANV a fost nevoita sa dezvolte si interconecteze sistemele informatice nationale cu cele comunitare.
Astfel, in primele patru luni ale acestui an, autoritatea vamala a implementat, la nivelul a 91 de Birouri Vamale, Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) si s-a conectat, incepand cu 2 ianuarie 2006, la domeniul central DGTAXUD prin CCN/CSI.

Totodata, s-a generalizat implementarea sistemului de procesare automata a declaratiei vamale (Asycuda ++ versiunea 1.18b) la nivelul tuturor unitatilor vamale informatizate din cadrul Administratiei Vamale, fiind autorizati prin conexiuni Internet 192 de agenti economici pentru utilizarea acestui sistem de procesare a declaratiei vamale.

Pentru utilizarea aplicatiilor nationale SMS, EBTI, TQS, Surveillance, ISPP, au fost instruiti 78 de angajati formatori, avandu-se in vedere si dezvoltarea si implementarea interfetei intre Tariful Integrat Roman (TARIR) cu sistemul de procesare a declaratiei vamale - Asycuda in cadrul programelor de asistenta tehnica PHARE 2002.
Testele de Conformitate a TARIR cu sistemul TARIC al DGTAXUD au fost finalizate cu succes utilizand Reteaua Comuna de Comunicatii a Comisiei Europene - CCN/CSI, precum si cele pentru aplicatiile TQS si Surveillance prin CCN/CSI Gateway
in mediul de test.

De asemenea, s-au extins mecanismele de plata electronica a datoriei vamale pentru 79 de birouri dintre cele 91 Birouri Vamale informatizate, prin 10 unitati bancare cu care ANV a incheiat conventii, implementandu-se la nivelul tuturor Birourilor Vamale informatizate, a directiilor regionale, precum si la nivel central a componentelor Argus, "Inteligenta Vamala si Managementul Riscului" si Discoverer ale SIIV, care sustin activitatea de supraveghere, control vamal si analiza de risc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.