Un raport SRI despre gripa aviara a confundat curca moarta cu gaina vie. De aici s-a declansat o ampla disputa interna si internationala

La solicitarea presedintelui Basescu, SRI a intocmit vinerea trecuta un raport in care enunta ca posibila cauza a noii crize aviare importurile pe care firmele din Codlea le-ar fi facut din Ungaria si Slovacia. Se arata in nota ca, pe 17 ianuarie, firma Pati Prod ar fi cumparat 41.860 de pui de curca de o zi de la firma Verba Trans SRL, care i-ar fi importat de la firma ungureasca Aviagen Kft. In perioada 23-28 aprilie ar fi murit 29.000 dintre ei si, la recomandarea unor specialisti, cadavrele ar fi fost ingropate. Nota mai mentiona faptul ca, pe 18 mai, DSV SA Brasov ar fi examinat cinci dintre cadavre si ar fi conchis ca puii de curca au murit de gripa aviara.

Cit priveste firma Drakom SRL, nota SRI arata ca pe 24 martie ar fi importat din Slovacia 48.000 de pui de gaina, care in momentul intrarii in tara ar fi fost sanatosi, potrivit documentelor sanitar-veterinare de insotire. Documentul SRI spune apoi ca, intre 2 si 12 mai, Drakom SRL ar fi ars la Protan 200 de tone de cadavre de pui, insa fara a mentiona daca era vorba despre cei importati sau nu.

Curca era gaina

Extrase din raportul SRI au fost publicate ieri de ,,Jurnalul National", care l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca avea stiinta de acest document inca de vineri seara, dar nu a tinut seama de el. Antena 1 si Antena 3 au dezbatut subiectul inca de luni seara in aceeasi cheie. Singura problema a raportului este ca avanseaza informatii fie complet false, fie ilogice din punct de vedere veterinar.

Puii de curca importati de Verba Trans erau de fapt pui de gaina, si nu sint nici pe departe morti, ci bine sanatosi. Ei nu au fost revinduti catre Pati Prod, ci sint in continuare la firma importatoare si se pregatesc sa oua. Aceste fapte ne-au fost confirmate atit de patronul Verba Trans, Vasile Citre, cit si de firma exportatoare, Aviagen Kft. Iar ipoteza ca pasarile sa fi fost importate gata bolnave este infirmata de specialisti. "Din momentul in care o pasare domestica a contactat virusul, ea mai traieste intre doua si sapte zile, maximum 13-14 zile", explica Iulian Togoe, prodecanul Facultatii de Medicina Veterinara. "In nici un caz nu se poate ca pasarile romanesti sa fi fost contaminate la sfirsitul lui ianuarie si sa moara abia in aprilie-mai."

Inghitit pe nemestecate

Implicarea SRI in chestiunea gripei aviare, in urma careia s-a nascut controversatul raport, a avut loc vinerea trecuta. Cind s-a prezentat la Spitalul Elias pentru a-i da raportul presedintelui Traian Basescu, ministrul Gheorghe Flutur i-a spus ca responsabilii Ministerului Agriculturii nu pot desfasura anchete politienesti. Tot atunci, Flutur a evocat posibilitatea ca gripa sa fi fost adusa prin importuri, ipoteza lansata in aceeasi zi de Politia Brasov, care ridicase deja actele firmelor de la Codlea si aflase de importurile din Ungaria si Slovacia.

Presedintele a avut ulterior o discutie cu Radu Timofte, caruia i-a cerut sa implice si institutia pe care o conduce. De altminteri, la iesirea de la Basescu, Timofte a declarat ca SRI nu are un dosar pe aviara, dar, la solicitarea presedintelui, se va implica si va incepe stringerea de informatii. Declaratia a avut loc in jurul orei 14.30. Seara, la 10.30, SRI a inaintat decidentilor controversatul raport, bazat, cel mai probabil, pe informatii obtinute tot de la Politia Brasov, dar insuficient verificate.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.