Bartolomeu Finis a pus mina, prin complicitatea RAAPPS, pe doua terenuri in curtea resedintei prezidentiale, Vila Lac 3.

Aproape 900 de metri patrati de teren din curtea resedintei presedintelui, de la Vila Lac 3, apartin acum lui Bartolomeu Finis, unul dintre membrii grupului de interese Nastase-Bittner. Finis a pus mina pe pamint nu printr-o actiune in justitie, ci prin clasica metoda a retrocedarilor conditionate. Fostii proprietari s-au chinuit ani in sir sa-si recupereze proprietatile, insa RAAPPS le-a satisfacut cererea abia dupa ce au incheiat antecontracte de vinzare-cumparare cu Bartolomeu Finis. Inaintea acestor tranzactii, Adrian Nastase a adoptat doua hotariri de guvern prin care a trecut atit parcelele respective, cit si imobilele de pe ele din domeniul public in domeniul privat al statului, tocmai pentru a putea fi retrocedate.

Traian Basescu declara nu de mult, la radio Guerrilla, ca Alexandru Bittner este proprietar pe o parte din curtea Vilei Lac 3, in care locuieste presedintele. "Am inteles ca a obtinut terenul prin hotarire judecatoreasca si am spus SPP sa mute gardul si sa-i dea omului pamintul", spunea atunci Basescu.

Informatia este numai in parte corecta. Aproape 900 mp de teren din curtea presedintelui apartin acum lui Bartolomeu Finis, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai grupului de interese Petrache - Bittner, despre care Basescu sustinea, in campania electorala, ca este "mafia personala a lui Adrian Nastase". Finis a pus mina pe pamint nu printr-o actiune in justitie, ci prin clasica de-acum metoda a retrocedarilor conditionate de la RAAPPS. El a primit un ajutor substantial si de la guvernul Nastase, care a trecut parcelele respective din domeniul public in domeniul privat al statului, tocmai pentru a putea fi retrocedate.

"Domnul Finis a rezolvat la RAAPPS"

Dupa aparitia Legii nr. 10/2001, privind retrocedarea imobilelor confiscate ilegal, Alexandrina Daba a depus la RAAPPS, in martie 2001, o notificare prin care isi cerea inapoi 395,2 mp de teren in Parcul Jianu din Bucuresti. Pina in 2004 n-a primit nici un raspuns oficial din partea Regiei. Femeia a intentat proces RAAPPS. Dupa citeva luni de la deschiderea actiunii judecatoresti, Daba a renuntat subit la actiunea in justitie, iar RAAPPS i-a restituit fara probleme terenul. Acum refuza sa explice cum s-a intimplat minunea.

Avocata isi aminteste

Lia Pardau, avocatul Alexandrinei Daba, ne-a explicat: "In timpul procesului, proprietarii au fost contactati de domnul Bartolomeu Finis, care le-a spus ca ori ii vind lui pamintul, ori nu o sa-l vada niciodata. Sotii Daba, fiind batrini si bolnavi, au fost de acord sa vinda, pentru ca aveau nevoie de bani".

Intre parti s-a incheiat un antecontract de vinzare-cumparare, iar Finis le-a platit imediat pretul integral al terenului, 65.000 de euro, dupa spusele avocatului.

"I-am asistat pe sotii Daba pe parcursul intregii afaceri si stiu ca nu ei au obtinut decizia de restituire de la RAAPPS, ci domnul Finis, care avea relatii la Regie. Dupa semnarea antecontractului de vinzare-cumparare, doamna Daba i-a dat o procura domnului Finis, ca sa poata ridica documentele de la RAAPPS", a detaliat avocatul Lia Pardau.

Alexandrina Daba a fost pusa in posesie in septembrie 2004 si si-a intabulat proprietatea in februarie 2005, moment in care si vinzarea catre Finis a fost finalizata.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.