Romania a scapat de asa-numitele stegulete rosii in domeniul justitiei care ar fi putut duce la amanarea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Potrivit ministrului Macovei, fata de raportul din octombrie anul trecut, un mare progres, este independenta Justitiei, pusa serios sub semnul intrebarii in rapoartele mai vechi ale Comisiei de la Bruxelles. "Spre deosebire de rapoartele anterioare in raportul din mai 2006 nu se mai mentioneaza independenta sistemului judiciar ca o problema."

"Se mentioneaza alte probleme, de pilda eficienta sau raspunderea disciplinara, dar nu independenta", a declarat doamna Macovei. Raportul Comisiei Europene marcheaza progrese, printre care faptul ca DNA a inceput sa investigheze cazuri de coruptie la nivel inalt, ceea ce vechiul PNA nu a facut.

Recomandarea Comisiei este insa ca aceste dosare sa ajunga cat mai repede in instanta si cei vinovati sa isi primeasca pedepsele cuvenite.

Mai e de lucru

"Coruptia ramane inca o problema larg raspandita afectand principalele sectoare ale societatii si sunt necesare eforturi urgente, concentrate si crescute ale tuturor institutiilor de aplicare a legii si ale sistemului judiciar", a spus Monica Macovei. Ea a mai spus ca in Romania mai trebuie infiintata o agentie care sa verifice averile demnitarilor, care, potrivit Monicai Macovei, ar putea fi aprobata de guvern in cel mult doua saptamani.

De asemenea, Parlamentul ar mai avea sarcina de a adopta Legea finantarii partidelor iar comisia juridica a Camerei Deputatilor ar trebui sa voteze modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.