Prim Ministrul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca i-a demis din functie pe seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, Ion Agafitei, si pe adjunctul acestuia, Dan Marcu

"Am semnat demiterea, nu numai a sefului, ci si a adjunctului, pentru ca mi se pare ca au dat dovada, atat ei cat si cei de la Brasov, de iresponsabilitate criminala. In aceste situatii masurile administrative sunt absolut necesare, dar in coninuare ma astept ca parchetul sa faca investigatiile necesare si sa transmita instantei dosarul cat mai urgent", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Un prim suspect retinut

Intre timp, virusul gripei aviare a fost confirmat in cel putin sapte puncte, iar numarul localitatilor in care exista suspiciuni de gripa aviara este mult mai mare - potrivit Ministrul Agrculturii Gheorghe Flutur.

Exista focare de gripa aviara in localitatile brasovene Hurez, Fagaras, Feldioara de Ucea, Soars si Codlea, precum si in localitatea Sita Buzaului din judetul Covasna. De asemenea, Localitatea Valea Lupului din judetul Buzau, si Bolotesti din Vrancea, au fost puse in carantina.

A fost efectuata si o prima retinere in cazul noului val de gripa aviara. Anchetatorii brasoveni au identificat un prim suspect de raspandirea gripei aviare in judetul Brasov, relateaza corespondenta BBC in zona, Mariana Sebeni.

Este vorba despre patronul fermei de pasari din Codlea de unde au fost cumparati puii bolnavi din localitatile unde s-a instituit carantina. Vasile Dardala a fost retinut pentru 24 de ore, sub acuzatia de raspandire cu buna stiinta a unui virus ucigas, fapta pedepsita cu pana la 15 ani de inchisoare.

Judetul Brasov - gripa aviara se raspandeste

Vasile Dardala urmeaza sa fie prezentat joi dimineata in fata judecatorilor cu cerere de arestare preventiva pe 29 de zile. Ferma care apartine lui Vasile Dardala este cea care, spun anchetatorii, ar fi raspandit virusul H5 prin comercializarea de pui vii in mai multe localitati din judetul Brasov si din judetele invecinate.

Numarul persoanelor cercetate penal sub acuzatia ca au raspindit gripa aviara sporeste continuu. Dupa ce duminica intrasera in atentia politiei doua persoane, acum numarul suspectilor a ajuns la opt.

Este vorba despre administratori de firme care au cumparat pui vii de la Drakom Codlea fara acte de provenienta si fara avize sanitar-veterinare, dar si despre medici veterinari acuzati ca nu au verificat comertul cu pui vii si au permis astfel raspandirea bolii in aproape tot judetul.

In acest moment exista noua focare si 14 localitati in care se suspecteaza prezenta virusului. Virusul gainilor bate la portile municipiului Brasov, prezenta lui fiind confirmata deja in Stupini, localitate declarata recent cartier al Brasovului. Prefectul judetului a mai adaugat trei localitati pe lista celor suspectate de prezenta virusului H5 - Sanpetru, Feldioara si Rotbav.

Cum se poate transmite virusul gripei aviare la om?

Minsterul Agriculturii va trimite laboratorului din Weybridge din Marea Britanie probele prelevate de la pasarile din localitatile brasovene unde a aparut virusul gripei aviare. In urma analizelor se va stabili daca virusul depistat are tulpina H5-N1, transmisibila la om.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.