Dintre cele 1.206 de case distruse, alte 103 se afla in pericol de prabusire, 5.983 de gospodarii si anexe gospodaresti sunt inundate, fiind afectate 146 de obiective socio-economice. Sunt afectate de inundatii 7,9 kilometri de drumuri nationale, 408,4 kilometri de drumuri judetene, 198,1 kilometri de drumuri comunale, 44 de poduri si 225 de podete. 13 localitati nu au energie electrica.

Mii de persoane evacuate din calea apelor

Peste 11.500 de persoane din cele 12 judete afectate de inundatii au fost evacuate din calea apelor, se arata intr-un comunicat dat publicitatii, duminica, de catre MAI. Dintre acestia, aproximativ 30% dintre persoanele evacuate sunt cazate, prin grija autoritatilor, in unitati scolare si sanitare, corturi, pontoane plutitoare, restul refugiindu-se pe la rude sau cunostinte. Conform ultimei situatii centralizate, sunt afectate 156 de localitati, 2.631 de case sunt inundate, 103 case se afla in pericol de prabusire, iar 6.107 de gospodarii si anexe gospodaresti sunt, de asemenea, inundate.

Alte 146 de obiective socio-economice sunt afectate de revarsarile de ape, in vreme ce 21.000 de hectare de teren au fost inundate controlat. In continuare, sunt afectati 6,4 kilometri de drumuri nationale, 408,4 kilometri de drumuri judetene si 198,1 kilometri de drumuri comunale. Ieri, MAI actiona cu 222 de utilaje in zonele afectate de inundatii, dintre care 78 de autoturisme, 33 de autocamioane, 22 de autospeciale, noua autobasculante, patru barci cu motor, 36 de motopompe, 11 tractoare, 15 bucatarii de campanie etc.

Lemne de constructie pentru sinistrati

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a declarat vineri ca doua transporturi de material lemnos, colectat in cadrul actiuni umanitare initiata de prefectura, vor pleca in zilele urmatoare catre doua dintre judetele afectate de inundatiile provocate de Dunare.

Transporturile de lemn, fiecare cu cate 40 de metri cubi de lemn, vor ajunge in comunele Spantov, din judetul Calarasi, si Rast din judetul Dolj. Prefectul a mai adaugat ca in contul deschis pentru sinistratii din sudul tarii s-au adunat pana in momentul de fata 230 milioane de lei, suma "modesta" fata de asteptari. In paralel cu actiunea de strangere de fonduri se vor face eforturi ca in judetul Suceava sa se construiasca 1-3 case din lemn, modulare, care ar urma sa fie transportate in judetele afectate de inundatiile provocate de Dunare.

FIFA ajuta copiii afectati de inundatii

Peste 60 de copii galateni care au fost afectati anul trecut de inundatiile inregistrate in judet vor primi ajutoare constand in imbracaminte, in cadrul unui program national derulat de Federatia Internationala de Fotbal Asociatie (FIFA). Potrivit consilierului judetean Adelina Hristea, Consiliul Judetului Galati a primit o sponsorizare din partea FIFA constand in tricouri, hanorace, sepcute, bluze si alte articole sportive, ajutoarele fiind destinate copiilor familiilor de sinistrati.

Dintre cele 13 localitati galatene, care au avut de suferit de pe urma inudatiilor, au fost selectate primele patru cele mai grav afectate respectiv Cosmesti, Umbraresti, Tudor Vladimirescu si Ivesti. Copiii nu vor primi imediat ajutoarele, ci pe 1 iunie, cand Consiliul Judetean le va oferi echipamentele sportive si ii va implica in participarea la un campionat de fotbal, ce se va desfatura la Galati.

Credit european pentru refacerea obiectivelor afectate de inundatii

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului (MLPAT), Borbély Lászlo, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca se afla in faza finala negocierile pentru obtinerea unui credit european de 62 de milioane de euro, bani care vor fi folositi la refacerea obiectivelor afectate de inundatiile de anul trecut. Ministrul a explicat ca fondurile vor fi destinate pentru acoperirea unor lucrari care nu s-au putut termina anul trecut. Borbély a precizat ca spera ca negocierile sa fie finalizate in aproximativ doua saptamani, iar autoritatile locale sa intre in cel mai scurt timp in posesia banilor.