Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a anuntat ca mare parte dintre cele peste 11.500 de persoane ar urma sa locuiasca provizoriu in locuinte modulare, care vor fi electrificate si incalzite. Vasile Blaga a avertizat institutiile care fac parte din Comitetul pentru Situatii de Urgenta sa-si suplimenteze fondurile pentru a putea face fata cheltuielilor si interventiilor urgente. El a mai spus ca si alte fonduri vor fi alocate de la Guvern.

Potrivit Institutului National de Hidrologie, debitul Dunarii este in scadere la Tulcea, Galati si Bazias iar prognozele pentru urmatoarea perioada sunt optimiste.

Apele se retrag, dar pericolul nu a trecut

Apa ramane insa in incintele unde autoritatile au decis inundarea controlata, pe o suprafata de 21 de mii de hectare de teren, pentru care Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare va trebui sa faca un plan de evacuare a apelor. Ministrul Mediului Sulfina Barbu spune ca s-a primit o donatie de peste 200 de mii de Euro, constand in aproape 400 de pompe, de diferite dimensiuni.

La ordinul ministrului Vasile Blaga, starea de alerta a fost ridicata pentru Caras-Severin si Mehedinti, insa autoritatile se feresc sa spuna ca pericolul a trecut. Pentru celelalte zece judete starea de alerta ramane valabila, pentru ca Dunarea scade prea putin in fiecare zi.

Ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, spune ca bilantul costurilor inundatiilor e greu de stabilit pana nu se retrag toate apele, insa precizeaza ca ar fi vorba de costuri de zece ori mai mici decat la inundatiile de anul trecut. Domnul Blaga a mai spus ca trebuie luate in calcul si alunecarile de teren din Gorj si Valcea.

In Gorj au fost evacuti peste 500 de oameni iar in Valcea 80 de case au fost aproape complet distruse.

Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre: "Alunecarile de teren nu puteau fi prognozate. Surprize pot aparea oricand, mai ales in sudul tarii unde se intalnesc trei mari probleme: panza freatica accentuata, terenul argilos si exploatarile". Victor Paul Dobre a mai spus ca ar fi vorba de un fenomen care s-ar putea extinde la peste 60 de localitati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.