Mandatul ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, se incheie, dupa trei ani si jumatate. Tatiana Niculescu l-a intrebat pe domnul Quayle daca a constatat in aceasta perioada progrese in lupta cu coruptia.

Quinton Quayle: Da, sunt convins ca Romania a facut progrese remarcabile, in multe domenii, dar mai ales in procesul aderarii la Uniunea Europeana . Romania a incheiat negocierile in decembrie 2004; acum suntem la ultima etapa , asteptam cu nerabdare raportul Comisiei si sunt foarte optimist. Sper ca Romania va putea sa adere cu succes la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

BBC: Raportul va fi dat publicitatii cu trei zile inainte de ultima zi a mandatului dumneavoastra in Romania. Sperati intr-un raport favorabil, asadar.

Quinton Quayle: Absolut. Sper ca va fi un raport favorabil, urmat de o decizie favorabila din partea Consiliului European pentru ca, dupa cum stiti, Comisia are misiunea de a face o analiza. Deciziile sunt luate de Uniunea Europeana si la Consiliul European din iunie va fi luata decizia finala si sper ca va fi pozitiva.

BBC: De ce credeti ca Romania ar trebui sa intre in Uniunea Europeana in 2007?

Quinton Quayle: Cred ca Romania merita sa adere la aceasta data . Romania a indeplinit multe reforme in diferite domenii. Bineinteles, un domeniu foarte important a fost lupta impotriva coruptiei. O lupta intensa, dificila. Este prea devreme sa spunem ca a fost un succes pentru ca razboiul inca nu este castigat, dar lupta a devenit reala. Cum am spus, " crocodilii " incep sa se teama. Atmosfera s-a schimbat si cred ca eforturile depuse de Guvernul Tariceanu, mai ales de ministrul Justitiei, sunt sincere, reale.

BBC: Ati fost probabil unul dintre cei mai populari ambasadori pe care i-a avut Romania in ultimii ani si ati facut declaratii destul de dure despre coruptie si viata politica din Romania. Vi se pare ca ati contribuit cu ceva la ceea ce vedeti astazi ca evolutie in Romania?

Quinton Quayle: Nu cred ca am fost popular cu toata lumea, dar am vrut sa aduc o contributie modesta, am vrut sa incurajez oamenii care incearca sa faca ceva. Am vrut sa spun ca nu este posibil ca Romania sa adere la Uniunea Europeana daca problema coruptiei ramane neschimbata, nerezolvata. Am vrut, de asemenea, sa spun ca atunci cand Romania va adera, Romania va primi un cec in valoare de peste 30 de miliarde de euro, un cec platit de Franta, de Marea Britanie, de Germania si ca acesti bani ar trebui sa fie folositi corect, pentru dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

BBC : Vorbiti de bani care vin de la Franta, Germania, Marea Britanie, de la tarile Uniunii Europene. Iata ca in multe ministere din Romania, cat si la Presedintie, exista mai degraba consilieri britanici decat consilieri francezi, germani sau olandezi. De ce credeti ca autoritatile din Romania au optat pentru consilieri britanici la Interne, la Controceni, la Guvern?

Quinton Quayle: Este adevarat ca avem destul de multi consilieri - aproximativ 15 experti din Marea Britanie. Poate suntem mai activi in domeniul luptei impotriva coruptiei pentru ca pana recent am avut trei consilieri - unul la Vama, unul la Politie si unul la Controceni - care au lucrat pentru Guvernul roman in lupta impotriva coruptiei si cred ca acest aspect al relatiilor noastre a fost un succes foarte mare. Este un mod in care putem sa dam ceva concret Romaniei, pentru ca avem o ambasada destul de mare, cu aproape o suta de angajati. Consilierii reprezinta un plus, sunt experti in domeniul respectiv si sunt implicati direct in procesul aderarii la UE .

BBC: Ce nu v-a placut in Romania ? Cu ce atitudini nu v-ati obisnuit deloc?

Quinton Quayle: As spune ca serviciul la restaurant. Din pacate, este foarte incet si cuvantul pe care l-am auzit destul de des este "imediat". Imediat este foarte dificil de tradus in Marea Britanie, dar nu inseamna "immediately". Nu inseamna deloc "acum".

BBC: Care dintre oamenii politici v-a placut mai mult sau de care v-ati legat intr-un fel sau altul?

Quinton Quayle: Este o intrebare capcana, cred. Am avut relatii foarte bune si cu guvernul precedent si cu guvernul actual si cu presedintele Basescu. Este adevarat ca poate am colaborat mai bine cu Guvernul Tariceanu si cu presedintele Basescu in lupta impotriva coruptiei, de exemplu.

BBC: Decat cu guvernul anterior si cu presedintele anterior...

Quinton Quayle: Am impresia ca ritmul s-a accelerat in ultimele 15 luni si rezultatele au devenit mai clare.

BBC: La final de mandat, cu ce gand parasiti Romania?

Quinton Quayle: Romania trebuie sa fie mai optimista. Europa are nevoie de Romania, la fel si Romania de Europa. si, ca un ultim cuvant, aderarea la Uniunea Europeana este primul pas. Pasul urmator este aderarea cu succes. Deci reformele trebuie sa fie continuate cu succes, cu hotarare.

BBC: Ati invatat sa vorbiti bine romaneste in anii acestia. Veti mai folosi vreodata limba romana in viitor?

Quinton Quayle: Sper sa ma intorc ca simplu turist. Sper sa ma intorc intr-o zi si, de ce nu, chiar in momentul in care Romania va adera la Uniunea Europeana. Sper ca va fi la 1 ianuarie 2007.

Quinton Quayle isi incheie mandatul in Romania pe 19 mai. Postul sau va fi preluat de ambasadorul desemnat Robin Benett.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.