Romania va trebui sa cheltuiasca noua milioane de euro pe zi, in primii noua ani dupa aderare, pentru a nu pierde din fondurile europene alocate

Presupunand ca data aderarii va fi 1 ianuarie 2007, Romania va trebui sa cheltuiasca noua milioane de euro pe zi, inclusiv in week-end si in zilele de sarbatoare, a declarat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, cu prilejul unei conferinte pe tema accesului la fondurile europene, organizata marti la Bucuresti de BCR, Erste Bank si DCE.

Oficialul european a explicat ca UE a alocat Romaniei pentru perioada 2007-2013 peste 28 de miliarde de euro. Aceste sume pot fi cheltuite pe parcursul a noua ani (2007-2015) tinand cont de faptul ca fondurile europene pot fi cheltuite in decurs de doi ani de la data semnarii contractelor.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat ca sumele vor urca pana la 30 miliarde euro, daca se iau in calcul si instrumentele financiare europene de vecinatate si parteneriat.

"Elementul de baza pentru cheltuirea acestor bani este crearea de proiecte eligibile, facute cu multa responsabilitate, care beneficiaza de cofinantarea bancilor romanesti si nu numai", a spus Anca Boagiu. Ministrul Integrarii Europene a subliniat ca este nevoie de o mobilizare atat a autoritatilor locale, dar si a mediului de afaceri pentru a crea acest portofoliu de proiecte finantabile de la 1 ianuarie 2007.

"Cat priveste ratele de absortie, ele au fost clar imbunatatite in ultimul an si jumatate, iar experienta ne-a aratat ca, daca vrei cu adevarat, se poate. Ajunge doar sa te implici si ajunge sa stabilesti parteneriate solide cu mediul de afaceri, cu sistemul bancar, societatea civila, pentru a reusi sa dezvolti comunitatile", a spus Anca Boagiu.

Oficialul roman a subliniat ca, dupa 1 ianuarie 2007, responsabilitatea este mai putin a statului si a Guvernului, aceasta transferandu-se deja prin legile existente si prin mecanismele create pentru implementare catre autoritatile locale si catre societatea civila. Boagiu a afirmat in acest sens ca administratia locala va da de la 1 ianuarie 2007 "proba de rezistenta".

La randul sau, ambasadorul UE in Romania, Jonathan Scheele, a aratat ca, pe planul managementului, Guvernul Romaniei a facut multe progrese, dar mai sunt inca lucruri de facut. Oficialul european a spus ca problema va fi in masura in care toti beneficiarii potentiali vor avea proiecte mature si ca nu este suficient numai un proiect bun. Scheele a dat ca exemplu cazuri de proiecte in domeniul transporturi, in care s-a asteptat si cate doi ani dupa semnarea contractului din cauza terenurilor.

Potrivit lui Razvan Cotovelea, director general in Ministerul Finantelor Publice (MFP), fondurile alocate de UE Romaniei in perioada 2007-2013 se cifreaza la 29,2 miliarde euro, in preturi 2004, fara cofinantare nationala si fara TVA, din care 12 miliarde euro pentru politica agricola comuna si 17,2 miliarde euro pentru fonduri structurale si de coeziune.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.