Criza de hernie de disc a presedintelui a fost provocata de o miscare brusca, potrivit medicilor. Apropiatii sai cred ca de vina e sutul de la CERF 2006

Apropiatii lui Traian Basescu si-au amintit, ieri, ca presedintele a facut o miscare brusca in urma cu exact o saptamina, cind a tras trei pase cu mingea intr-o poarta de fotbal la standul unei firme prezente la expozitia de comunicatii CERF 2006.

Oprescu s-a inselat in cazul lui Basescu

Concluziile la care ajunsese comisia Oprescu, dupa consultul prezidential, au fost desfiintate de medicii austrieci, dar si de medicul roman ce a efectuat RMN-ul de duminica seara. "Operatia pe care o va suferi Basescu suporta riscurile obisnuite ale unei hernii de disc. Operatia va dura intre 60 si 120 de minute, iar in 48 de ore presedintele va putea fi inapoi la serviciu", spunea luni dupa-amiaza Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti. Aceste declaratii veneau in urma unui consult efectuat de o comisie medicala, formata din 13 profesori doctori, unii fiind si academicieni. In plus, Oprescu a mentionat ca nu se stia exact cind trebuia operat Basescu si ca era nevoie de un al doilea consult, programat pentru ora 20.00 in acea seara. Numai ca, la acea ora, presedintele deja nu isi mai simtea picioarele.

Medicii vienezi au avut aceleasi date

Rind pe rind, toate afirmatiile facute de Sorin Oprescu au fost demontate, mai intii de echipa medicala numita de ministrul Eugen Nicolaescu, iar apoi de medicii vienezi. "Afirmatia ca in doua zile presedintele ar fi venit inapoi la serviciu a fost una gratuita. Prima comisie a avut la dispozitie RMN-ul efectuat de mine duminica seara, acelasi RMN fiind suficient mai apoi pentru chirurgii vienezi care l-au operat pe Basescu si au vazut cit de grava este problema", spune Gheorghe Iana, medic primar radiolog la Spitalul Universitar. Ipoteza operatiei clasice este si ea infirmata de Iana.

"Eu le-am spus de la inceput, ca dupa ce se vede pe RMN, chiar daca se opereaza clasic, este nevoie si de un control endoscopic pentru a depista eventualele bucati de disc desprinse. Iar acest lucru nu se poate face in Romania. Nu exista experienta necesara, iar presedintele nu poate fi printre primii pacienti pe care faci teste", adauga Iana. Doctorul Iana a fost prezent si la ambele consultatii ale presedintelui, insa a refuzat sa faca parte din comisia Oprescu, delimitindu-se de concluziile acesteia.

Austriecii sint mai precauti

Neurochirurgul austriac Engelbert Knosp a declarat ieri ca recomanda ca presedintele Traian Basescu sa ramina internat inca 8-15 zile si chiar intreaga perioada de recuperare, ce poate fi de citeva saptamini. Despre hernia pe care comisia Oprescu a considerat-o ca fiind ceva obisnuit, Knosp a adaugat ca presedintele a avut o hernie de disc foarte mare. El a mentionat ca seful statului a mai avut o criza in urma cu citiva ani, iar situatia in care acesta a ajuns este consecinta evolutiei firesti a bolii.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.