Miron Cozma va incerca pentru a doua oara marea cu degetul

Miron Cozma va ajunge pentru a doua oara la comisia de eliberari conditionate. In luna iunie, un reprezentant al conducerii Penitenciarului, un psiholog si un reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor vor lua in discutie posibilitatea ca Miron Cozma sa fie eliberat conditionat. Cozma se afla intemnitat la penitenciarul Popa Sapca, numarand zilele pana la liberarea conditionata. Luceafarul Huilei mai are de ispasit mai putin de doi ani de inchisoare din pedeapsa de 10 ani de detentie la care a fost condamnat pentru mineriada din 1999 de la Costesti.

Dupa cum se stie, magistratii Judecatoriei Timisoara au admis pe 21 decembrie 2004, cererea de eliberare conditionata. Hotararea a fost atacata insa cu recurs de catre procurori, Tribunalul Timis admitand pe 12 ianuarie actiunea acestora. Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a solicita eliberarea conditionata dupa ce judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, la inceputul lunii decembrie, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade. Reevaluarea dosarului de penitenciar al fostului lider al minerilor are loc la fix sase luni dupa ce Tribunalul Timis a respins solicitarea lui Miron Cozma de a fi pus in libertate inainte de termen. Instanta a stabilit atunci si ca penitenciarul poate propune din nou eliberarea conditionata a detinutului dupa 1 iunie 2006.

Miron Cozma mai are de ispasit mai putin de doi ani de inchisoare din pedeapsa de 10 ani de detentie la care a fost condamnat pentru mineriada din 1999 de la Costesti. Magistratii Tribunalului Timis au admis pe 12 ianuarie 2006 recursul Parchetului Judecatoriei Timisoara, respingand astfel cererea de eliberare conditionata formulata de Miron Cozma. Sentinta a fost definitiva, astfel ca fostul lider din Valea Jiului a ramas dupa gratii pana la data la care poate fi discutata o noua cerere de eliberare conditionata, aceasta fiind de 1 iunie 2006. La sedinta in care s-a hotarat acest lucru, aparatorul lui Miron Cozma a invocat faptul ca acesta a executat un an si jumatate peste pedeapsa, iar starea lui de sanatate este una precara.

Mai mult, conform acestuia, in opt ani, Cozma a avut 56 de evidentieri. Adica acte pentru buna purtare, care atarna la scurtarea pedepsei si la eliberarea conditionata. In plus, avocatul lui Cozma a scos in evidenta faptul ca in perioada in care a fost liber, clientul sau nu a comis nici o ilegalitate. De asemenea, avocatul lui Cozma a mai precizat ca daca exemplele de buna purtare nu se iau in calcul, atunci ceilalti detinuti nu vor mai fi motivati sa dea dovada de buna purtare dupa gratiile inchisorii. In replica, reprezentantul Parchetului a solicitat din nou ca Miron Cozma sa ramana dupa gratii, invocand si un memoriu al Asociatiei Victimelor Mineriadelor care se impotrivesc eliberarii lui Cozma.

De asemenea, tot de catre Parchet a mai fost atasat un raport realizat de catre inspectorii Ministerului Justitiei la o inspectie in Penitenciarul Rahova, din care reiese faptul ca Miron Cozma ar fi incalcat regulamentul inchisorii. Potrivit verdictului dat de judecator Cozma a ramas incarcerat la Penitenciarul Popa Sapca. La 1 iunie poate depune o noua cerere, se va face o noua expertiza si va fi constituita o noua comisie care va da verdictul. "Este primul caz de eliberare conditionata care a fost respins intr-o asemenea situatie, avand atat de multe probe in favoarea lui Miron Cozma", a spus avocatul Adrian Roset, aparatorul lui Cozma.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.