Unul dintre cei mai bogati romani ai anilor ‘90 dezvaluie din inchisoare culisele incredibile ale guvernarilor trecute

Unul dintre primii magnati ai Romaniei post-comuniste, multimiliardarul Ilie Alexandru, rupe tacerea in exclusivitate pentru ziarul "Averea". La 54 de ani, "JR de Slobozia" se afla azi in penitenciarul de maxima siguranta din Ialomita, acolo unde ispaseste o condamnare de 12 ani de inchisoare. A executat deocamdata patru ani si sapte luni. Dezvaluirile lui sunt incredibile.

Dintr-un antrenor de box, in numai un an, in ‘90, Ilie Alexandru a devenit milionar in dolari din comertul la negru in Turcia: "Inainte de Revolutie am fost maistru de aviatie la Medias, iar apoi antrenor de box la Calarasi. Am fost primul patron din sudul Romaniei in iulie ‘90. Eu am avut, la Slobozia, prima consignatie din aceasta zona!" Primul milion a fost si piatra de temelie a imperiului "Hermes". Acum, imparte o celula cu iz de mucegai impreuna cu alti 20 de detinuti. A primit o pedeapsa de 12 ani de detentie pentru ca n-ar fi onorat un contract incheiat cu un partener german: "Acest dosar fost doar un pretext! De fapt, firma fratelui meu derula acel contract, iar eu, personal, cu acel german incheiasem pana atunci afaceri de 7 milioane de dolari. Doar nu-l inselam pentru 22 de miliarde de lei, cat mi-au imputat procurorii! A fost insa ordin sa fiu distrus!"

"JR de Slobozia" crede ca a fost vanat de Nastase

Ilie Alexandru ne-a marturisit ca in umbra arestarii lui s-ar afla un misterios personaj politic: "Am fost arestat a doua oara, in 2001, din ordinul cabinetului Nastase, cand ministru al Justitiei era Rodica Stanoiu. PDSR-ul si, mai apoi, PSD-ul aveau un prost obicei de a se implica direct in recuperarea banilor pentru diferite firme straine care faceau afaceri in Romania. Daca mi-ar fi zis, da-le banii inapoi, le dadeam, dar au vrut sa ma distruga cu orice pret! Ei nu te lasa pana nu te mulg ca pe o vaca".

"Presedintele nu m-a putut ierta niciodata!"

Prima data a fost incatusat insa in ‘97. La acea vreme, avea o avere estimata la 70-80 de milioane de dolari. Una dintre cele mai mari avutii din Romania. "Credeam ca sunt un Dumnezeu. Aveam 2.500 de angajati, 500 de colaboratori, masinile cele mai scumpe si birouri la Moscova, Istanbul, Chicago sau Budapesta! Am crezut ca nu mi se pot rupe picioarele, dar mafia mi le-a rupt!", ne-a declarat "JR de Slobozia". El sustine acum ca presedintele Emil Constantinescu ar fi intocmit o lista cu "persoane nedorite", care ar fi trebuit aruncate dupa gratii: "Emil Constantinescu a fost la mine aici de multe ori. Stia totul despre mine! Dar n-a putut sa ma ierte probabil pentru ca am fost aproape de PDSR, ca am dat bani partidului lui Iliescu! Pe Iliescu nu l-am avut insa vreodata la suflet, ca a fost securist! Eu am incercat sa-mi apropii clasa politica pentru ca altfel nu puteam progresa in afaceri. M-au eliminat insa. Niciodata nu e suficient cat le dai! Sunt ca niste sacali politicienii astia. Am dat si la CDR nu doar la PDSR. Si la PSD dupa aia..." A tacut, in schimb, cand l-am intrebat cat a cotizat.

Chefuri grandioase in "micutul Dallas"

La celebra ferma a lui, care este o copie fidela a ranch-ului din serialul Dallas, afaceristul a organizat chefuri de pomina: "N-au fost politicieni sau mari actori, cantareti, sportivi care sa nu fie musafirii mei! De exemplu, la inaugurarea catedralei din Slobozia, care e ctitoria mea, au chefuit doua zile si doua nopti toti membrii Guvernului lui Nicolae Vacaroiu! Am fost mai generos decat sultanul Bruneiului, care e printre cei mai bogati pamanteni. Am dat televizoare (n.r. - a fost proprietarul fabricii "Hermes"), bani pentru campanii electorale, apartamente unor judecatori si procurori, insa am fost ingropat". Azi, i-a ramas alaturi doar familia: sotia si cei sase copii ai sai. "Ei nu traiesc cum s-ar putea crede pe picior mare, ci modest. M-am lecuit de bani, de tot, vreau doar sa fiu sanatos si sa ma pensionez cand am sa fiu liber!"

Amic cu mezinul familiei Bush, dar respins de Basescu

Fostul magnat nu mai pastreaza prieteni. "In trecut, roiau sute de oameni in jurul meu, acum m-au uitat!" La nunta lui din ‘94 a participat si Neill Bush, fiul cel mai mic al lui George Bush Senior si fratele actualului presedinte al Americii, G.W.Bush: "L-am cunoscut prin nasul meu, Marcel Ivan (n.r. - fostul presedinte al Credit Bank, care a decedat in 2003). Neill era actionar la o banca din Elvetia, pe care am incercat noi sa o atragem catre Romania, dar am rupt legatura dupa problemele cu Justitia. La nunta mea, mi-a adus un cadou spectaculos... nu pot insa sa va spun ce!"

Proprietatile multimiliardarului de la Slobozia au fost scoase la licitatie de catre banci, dupa arestarea lui. Parcul de vacanta "Dallas-Hermes", inclusiv copia Turnului Eiffel sunt azi in administrarea unei firme din Predeal. In fostul sediul al imperiului "Hermes" se afla in prezent Inspectoratul Scolar Judetean, iar cofetariile, magazinele, tipografia, fabricile de ulei, de mezeluri sau de confectii, precum si o herghelie de lux de 500-600 de cai au fost si ele instrainate. "S-a ales praful de tot. Nu-mi mai trebuie insa nimic. In puscarie am invatat ca de liniste in familie si sanatatea alor tai n-ai nevoie de milioane de dolari, ci de mult mai putin!", a conchis resemnat Ilie Alexandru. El a depus o cerere de gratiere, dar Traian Basescu i-a respins-o. "Se fereste probabil sa intre in gura lumii!", il scuza "JR" pe seful statului.

Casa familiei Ewing din serialul Dallas are o copie in marime naturala, in centrul complexului ridicat la inceputul anilor ‘90 de patronul "Hermes"


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.