Anul trecut, in arestul IGP, se petrecea un eveniment semnificativ petru evolutia Romaniei catre un stat cu o economie de piata moderna: se negocia vanzarea unei rafinarii. Rafinaria este RAFO, iar informatia a fost relatata de presa la timpul respectiv. Marian Iancu a negociat vanzarea actiunilor pe care le detinea prin Balkan Petroleum catre o companie cu nume international: Calder A International. Numele este corect, odata ce compania cu pricina este una dintre formele de internationalizare a mafiei ruse.

Ca sa nu ne acuzati ca facem afirmatii hazardate, vom cita din presa internationala cateva date lamuritoare: Oleg Deripaska si fratii Lev si Michael (Misa) Chernoi sunt nume cu greutatea masurata in miliarde de dolari. Ei si-au construit un regat al aluminiului si nu numai in spatiul fost sovietic cu mijloace specifice procesului privatizarii din Rusia: zeci de asasinate (directori de banci, copiii managerilor unor companii concurente, presedinti de firme), santaje, mita, spalare de bani. Ei insisi sau companii pe care le administreaza au fost in cercetarea politiei in Elvetia, Statele Unite, Marea Britanie, Israel etc. Va ajuta Google sa detaliati. La noi, o temeinica documentare a realizat ziaristul Paul Cristian Radu, in Jurnalul National.

Ei bine, presedintele companiei care a cumparat actiunile arestatului Marian Iancu este dl. TK Batkov, avocatul bulgar care l-a reprezentat pe Mihail Chernoi an Bulgaria. Cum apararea nu a avut suficient succes, avocatul a preluat reprezentarea in afaceri a lui Misa, inclusiv afacerea numita Levski Sofia (pentru intelectuali, e vorba despre o echipa de fotbal). Asta, pentru ca lui Chernoi nu i se mai permite sederea in Bulgaria, rusul fiind considerat o amenintare la adresa sigurantei nationale. Ei bine, un reprezentant al acestei amenintari a sigurantei nationale bulgare a achizitionat de la un onest roman parti din proprietatea asupra rafinariei RAFO in conditii de maxima securitate, recte in arestul IGP.

Operatiunea s-a petrecut cu acordul procurorilor Alina Bica si Codruta Cretu. Acu', sa fim seriosi, o asemenea emancipata initiativa nu putea fi luata de cele doua doamne decat cu acceptul sefului danselor, maestrul in arte martiale Ilie Botos. Dar chiar la dl. Botos prin birou au trecut si alte persoane interesate de RAFO. Vizita despre care vorbim a fost facilitata de un adevarat hopa mitica al traficului de influenta, dl. Dorin Iacob. Acest autodeclarat (?) consilier al presedintelui Basescu l-a chiar intampinat pe Robert Finch, presedintele Vitol - o companie gigant in domeniul petrolului - de la care a primit o oferta de achizitie a RAFO adresata presedintiei si guvernului. Efecul ofertei? La Vitol a ajuns dupa luni de zile o confirmare de primire a "petitiei" din partea Directiei de Relatii cu Publicul a Guvernului. Adica ceva intre gluma si injuratura.

Asadar, Parchetul General moseste, pe de o parte, o tranzactie cu mafia rusa pentru achizitia RAFO si, pe de alta parte, azvarle in neant o oferta din partea unei companii britanice de calibru mondial. Care este, in concluzie, rolul Parchetului de pe langa inalta curte de tranzactii si invarteli? Ati ghicit: prosperitatea lui Iliusa Botoskin & tov.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.