Theodora Bertzi, presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), a facut o declaratie incendiara ieri, la postul BBC, sustinand ca in Romania se traficheaza nou-nascutii direct din maternitati.
Potrivit Theodorei Bertzi, sumele vehiculate pentru un nou-nascut ar fi cuprinse intre 4.000 si 10.000 de euro, de copil. Presedintele Oficiului si-a bazat afirmatia pe o serie de sesizari potrivit carora nou-nascutii ar fi dati spre adoptie ilegal, direct din maternitati. Practic, in aceste situatii nu avem de-a face cu adoptii, ci cu trafic cu fiinte umane, intrucat parintii isi vand copiii inca din maternitate, negociind direct cu clientul si fara a respecta procedurile legale. Theodora Bertzi a spus ca astfel de acuzatii sunt greu de probat, dar ca se va intalni cu directorii maternitatilor si ai Directiilor de Protectie a Copilului pentru a atrage atentia asupra posibilitatii aparitiei unor cazuri de vanzare a nou-nascutilor. Se pare ca aceasta metoda a "adoptiei" inca din maternitate este o gaselnita de ultima ora, care nu reprezinta riscuri foarte mari si poate fi aplicata cu complicitatea unor persoane din spital.

Practic, tranzactia se incheie in primele zile de la nastere, inainte ca nou-nascutii sa fie declarati si inregistrati oficial la primarie. Regula este simpla: mama declara un nume fals la internare, iar parintele adoptiv se duce si recunoaste nou-nascutul putand pleca linistit acasa cu copilul. Nu inainte de a plati suma aferenta tranzactiei! Scandalul tranzactiilor din maternitati izbucneste intr-un moment foarte delicat, cand UE ne monitorizeaza la sange, iar SUA face presiuni pentru ridicarea restrictiilor la adoptiile internationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.