Grecia, Spania, Finlanda si Portugalia au anuntat de curind ca vor renunta la restrictiile de munca impuse Romaniei si Bulgariei dupa doi ani de la aderarea acestora. Daca in ultimul an cele mai multe declaratii venite de la Bruxelles anuntau restrictii peste restrictii, acum tendinta este de a renunta la bariere, potrivit negociatorului-sef cu UE, Leonard Orban. Alte trei state care au anuntat si ele de la bun inceput ca nu vor impune restrictii romanilor sint Marea Britanie, Irlanda si Suedia.

Statele membre UE, cindva oponente ideii de a-si deschide piata muncii, si-au schimbat atitudinea fata de tarile care vor adera. Daca in ultimul an cele mai multe declaratii venite de la Bruxelles anuntau restrictii peste restrictii pentru muncitorii romani pe piata europeana dupa aderare, acum tendinta este de a renunta la bariere, potrivit negociatorului-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban. Dupa Marea Britanie, Irlanda si Suedia, care au spus de la inceput ca nu vor impune masuri temporare de restrictie pentru nou-veniti, alte patru state, Grecia, Spania, Finlanda si Portugalia, au decis sa ridice barierele, stabilite initial mult mai repede, dupa doi ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei. Insa, state ca Germania, Austria si Danemarca nu vor da inapoi, existind sanse mari sa pastreze restrictiile pentru romani pina in 2011.

UE nu se mai teme

Leonard Orban considera absolut normala deschiderea pietei europene, mai ales dupa ce Uniunea Europeana a avut experienta pozitiva cu ultimele zece state care au aderat la 1 mai 2004. "S-a facut o analiza a acestor zece state si s-a constatat ca, in tarile unde nu au fost restrictii, nu au fost nici un fel de probleme. Muncitorii din noile state membre nu au avut un impact semnificativ asupra pietei", a explicat Orban.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.