In loc sa incaseze un milion de euro pentru cele 2,3 kg de mercur rosu pe care le detineau, trei barbati s-au trezit luati pe "sus" de politistii de la Crima Organizata.

Substanta folosita la fabricarea bombelor a fost confiscata, iar in urma flagrantului realizat la Orastie suspectii sunt acuzati de detinere ilegala de substante toxice, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si incalcarea legislatiei referitoare la regimul preparatelor chimice periculoase.
Marin Culda, 47 de ani, agent de paza la o firma din Cluj-Napoca, Ionel Berciu, 51 de ani, administratorul unei firme din Sibiu, si Virgil Cleciu, 25 de ani, din Cluj, au fost retinuti de politistii hunedoreni pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva. Cei trei au fost prinsi, joi dupa-amiaza, in apropierea unui local din centrul Orastiei.

In autoturismul Volkswagen Golf 4 Variant cu care se deplasau, anchetatorii au descoperit doua recipiente din metal in care se afla mercur rosu, o substanta foarte toxica, folosita, de obicei, in industria de armament. Pe recipiente era gravata o placuta pe care scria "Red Mercury purity 99,99 Density 80/80 izotopic Ract. 0,018-rwh Kiev 15-XII-1994". "Cei trei au declarat ca intentionau sa vanda substanta cu aproape un milion de euro. Unul dintre recipiente a fost gasit in portbagajul masinii, intr-o geanta de voiaj. Celalalt era ascuns sub scaunul din dreapta fata al masinii", a declarat comisarul Traian Berbeceanu, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia. In interiorul autoturismului, in portiera stanga, politistii au mai descoperit un flacon din plastic transparent ce avea inauntru o pulbere de culoare alb-galbuie. Doua buletine de analiza realizate la Institutul de Cercetari Chimico-farmaceutice din Bucuresti, gasite tot in masina, au confirmat ca substanta este venin de vipera. "Un gram de venin de vipera costa, pe piata neagra, intre 350 si 550 de euro", a precizat comisarul Berbeceanu.

Flagrant, pregatit 6 luni

Politistii spun ca sunt pe urmele celor trei de mai bine de 6 luni, la flagrantul organizat participand si Serviciul Independent de Informatii si Protectie Interna Hunedoara, dar si specialistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice Hunedoara (AEST).

De asemenea, este foarte posibil ca in afacerea traficului de substante periculoase sa fie implicate mai multe persoane.
Daca vor fi gasiti vinovati, cei trei risca pana la 15 ani de inchisoare.

Pana la efectuarea unor expertize amanuntite, politistii spun ca recipientele confiscate ar putea sa contina un derivat al mercurului, posibil fulminat de mercur, un exploziv puternic folosit la fabricarea explozivului.

In mod oficial, in lume, toate guvernele neaga existenta acestei substante periculoase. Se insista insa ca mercurul rosu - obtinut pentru prima data in 1965 intr-un centru de investigatii nucleare din afara Moscovei - se fabrica masiv in sase locuri secrete din Urali, cu o productie de 70 kg pe an. Este posibil ca o mare parte din aceasta cantitate sa fi ajuns in Irak sau in mainile Al Qaeda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.