Reparatiile din acest an la autostrada Bucuresti-Pitesti vor costa, raportat pe kilometru, mai mult decit s-a cheltuit pentru constructia uneia noi

Ministerul Transporturilor va incepe in primavara lucrari de reparatie a 23 km din autostrada Bucuresti-Pitesti, valoarea estimata a lucrarilor fiind de un miliard de lei noi, adica 277 de milioane de euro. Din 1998 si pina in prezent s-au cheltuit 117 milioane de euro pentru reparatii, ceea ce inseamna ca nota de plata a reparatiilor pe ultimii opt ani a autostrazii cu pricina se ridica la aproape 400 de milioane de euro, adica 3,44 milioane de euro pe kilometru. In comparatie, pretul pentru un kilometru din Autostrada Soarelui este 2,3 milioane de euro.

Lucrarile, foarte ample, vor incepe in luna mai, dupa alegerea prin licitatie a firmei care va realiza lucrarea, spune directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Liviu Dimboiu.

Vor fi reparate portiunile cuprinse intre km 23 si 46, pe sensul Bucuresti-Pitesti, iar pe celalalt sens intre km 43-37 si km 29-23. Portiuni pentru care Ministerul Transporturilor a bugetat un miliard de lei noi. La acest pret se poate construi cea mai pretentioasa autostrada in zona de munte din Europa.

De vina e pretul petrolului

Suma nu este mare, spune directorul general al CNADNR, in conditiile in care organizatorii licitatiei, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti (DRDP), au refuzat sa faca cunoscut cum vor fi cheltuiti acesti bani publici. Pretul ridicat, spune directorul CNADNR, este justificat prin preturile mari ale bitumului si petrolului, care au saltat alarmant in ultimii ani.

"Stiti ca tona de bitum era, in 2003, 120 de euro, iar acum este 340 de euro, iar barilul de petrol a crescut de la 28 de euro la 78 de euro acum?", se intreaba Dimboiu.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.